Wil je zonnepanelen kopen? Let dan hierop

22-09-19-overleef-energierekening-zonnepanelen-kopen-122964351_s.jpg

Je wilt zonnepanelen op je dak leggen. Met die investering word je minder afhankelijk van energiebedrijven en draag je bij aan een duurzame toekomst. Heel mooi! Maar je weet nog niet waar je op moet letten. Kun je überhaupt wel zonnepanelen op jouw dak leggen? Wat is belangrijk in de offerte van de installateur? Radar zet de praktische zonnezaken op een rijtje. 

De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren: hoeveel panelen wil je? Hoeveel arbeidskosten rekent de installateur? Om een idee te krijgen van de prijs van zonnepanelen kun je dit artikel van Milieu Centraal lezen

Mag je zonnepanelen plaatsen in jouw gemeente?

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je in principe geen vergunning nodig, behalve als je in een monument woont of een woning hebt met een beschermd stads- of dorpsgezicht.  Check altijd bij je gemeente wat de regels voor jouw huis zijn, of kijk op het Omgevingsloket.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen, zeker daken op het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten. Maar als het dak op het noorden ligt, leveren zonnepanelen ongeveer 40 procent minder energie op dan wanneer het dak op het zuiden ligt. 'Dan kun je waarschijnlijk beter je woning goed isoleren,’ zegt Mariken Stolk, energiedeskundige van Milieu Centraal. Ook bij een dak waar veel schaduw op valt van bomen, van een dakkapel of van het dak van de buren, is het de vraag of zonnepanelen interessant zijn. Ook zijn niet alle dakbedekkingen geschikt voor zonnepanelen.

Je kunt checken of je woning geschikt is voor zonnepanelen, en hoeveel dakoppervlak er beschikbaar is om te bedekken, door deze tool van Milieu Centraal in te vullen. Let wel: je hebt veel gegevens over je huis nodig, bijvoorbeeld: op welke windrichting staat het dak? En hoe schuin staat het dak? Via Zonatlas kun je de 'zonpotentie' van je dak bekijken.

Update

Juridische strijd

Woningeigenaren en bezitters van zonnepanelen belanden steeds vaker in een juridische strijd met leveranciers of installateurs, meldt de Telegraaf. Onderstaande tips zijn daarom extra relevant. 

Hoe kies je een goede installateur?

Vraag offertes op voor leveranciers. Doe dat bij ten minste drie partijen, adviseert Milieu Centraal. Als je de offerte opvraagt, dan kun je onder meer op de volgende zaken letten:

  • Erkenningen en certificeringen van het bedrijf (bijvoorbeeld Zonnekeur of SEI-erkenning)
  • Zorg dat je weet wat op je dak ligt, vraag naar het merk en laat dit merk ook vastleggen in de offerte.
  • Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak
  • De kosten voor installatie, panelen, omvormer, overige materialen en alle overige werkzaamheden
  • De garanties
  • Een plaatje of schets
  • De schatting van de opbrengsten per paneel
  • De levensduur van de 'omvormer'
  • Hoe is de installateur tot het 'legplan' gekomen: is er rekening gehouden met schaduw van schoorsteen en bomen?

Meer aandachtpunten voor leveranciers vind je bij de Consumentenbond.

Overleef de energierekening

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.

Denk aan deze vormen van garantie

Laat het vermogen checken als de panelen eenmaal op je dak liggen. Wat leveren de panelen? Let ook op het de verschillende vormen van garantie; de productgarantie en de vermogensgarantie. Die eerste is de garantie op het paneel. De tweede op het rendement van de panelen. Brengen ze over 10 jaar nog steeds voldoende op?

Er bestaan op de markt van zonne-energie nog een paar andere vormen van garantiebescherming. Zo is er de Stichting Garantiefonds Zonne-energie. Dit fonds garandeert bij een faillissement van een aangesloten leverancier of installateur dat je de aanbetaling terugkrijgt en ze neemt de garanties over van de failliete partij.

Dan is er ook Stichting Zonnegarant; zij garanderen de opbrengst van panelen. Is deze lager dan verwacht, dan vergoeden zij het verschil.

Tips om je zonne-energie te gebruiken

Stolk van Milieu Centraal: ‘Dertig procent van de stroom die je opwekt gebruik je zelf. De andere zeventig procent lever je terug aan het net en wordt door anderen gebruikt.' Er is wel een manier om de zelf opgewekte stroom efficiënter te gebruiken. 

Zo kun je bijvoorbeeld je elektrische auto overdag uit werk opladen aan de elektrische paal die aan jouw huis verbonden zit. Dan sla je de stroom op in de accu van je auto. Heb je geen elektrische auto? Maak dan gebruik van de groene stroom door juist overdag de wasmachine of vaatwasser aanzetten. 

'Er zijn ook accu's waarmee je zelf de energie op kunt slaan, maar die zijn op dit moment nog heel duur', zegt Stolk. De verwachting is wel dat de prijs van de accu's lager wordt en het aantrekkelijker zal worden om eigen stroom op te slaan.