Pas op: malafide monteurs slaan hun slag bij installatie zonnepanelen

240822_malafidezonnepaneelsite.jpg

Huishoudens en bedrijven lopen gevaar door malafide en slecht opgeleide monteurs nu er een run is op zonnepanelen: de slecht geïnstalleerde zonnepanelen kunnen in brand vliegen of van het dak waaien. Daarvoor waarschuwen inspecteurs en belangenorganisatie Techniek Nederland op BNR.

Remco de Mol van inspectiebedrijf StroomWijs geeft aan: 'We zien bij twee derde van de installaties serieuze fouten. Daar hoeft maar iets kleins te gebeuren of er ontstaat grote schade'.

Meerdere gebreken mogelijk

Allart de Jong van Omega Energietechniek vertelt dat de oververhitte markt ervoor zorgt dat er geen tijd is om monteurs op te leiden of zich verder te bekwamen. 'Gepruts in de meterkast, fouten in de bekabeling, connectoren die niet op elkaar passen en zonnepanelen die slecht vastzitten.' Dat is volgens BNR zomaar een greep uit de gebreken die inspecteurs dagelijks tegenkomen.

Gebrek aan controle en scholing

'Elke gek kan een paneel leggen', zegt eigenaar Corné Houtman van Houtman Inspectie. Vooral bij particulieren ziet hij vaak slecht geïnstalleerde zonnepanelen. Gebrek aan controle en scholing zijn volgens de inspecteurs de belangrijkste oorzaak voor de problemen.

Ondeskundigheid

Techniek Nederland krijgt regelmatig meldingen over ondeugdelijk werk uitgevoerd door ondeskundige bedrijven. De brancheorganisatie vreest dat de explosief toegenomen vraag naar zonnepanelen ervoor zorgt dat er meer ondeskundige bedrijven en zzp’ers in de markt actief zijn.

Om zulke bedrijven te weren pleit Techniek Nederland er in algemene zin voor dat de overheid alleen subsidies verstrekt als de installatie wordt gedaan door een erkende installateur. 'Ook zou het helpen als de overheid kwaliteitseisen voor de installateur zou opnemen in bouwregelgeving.'

Bron: BNR