Stroomnet kan groei aantal zonnepanelen op veel plekken niet aan
Consumenten hebben steeds vaker last van drukte op het stroomnet. Vooral in de polders en in oudere stadswijken en dorpen kunnen verouderde delen van het stroomnet de groei van het aantal zonnepanelen niet aan. Daardoor schakelen zonnepanelen uit, juist als het zonnig is en panelen dus veel opbrengen, meldt de NOS.
Het aantal klachten dat consumenten daarover doorgeven aan de netbeheerders groeit dit jaar voor de vierde keer op rij. Het gaat om ruim 3200 klachten, 45 procent meer dan een jaar geleden. Vorig jaar verdubbelde het aantal klachten al.
Omvang probleem onbekend
Hoe groot het probleem precies is, is niet bekend: mensen moeten het zelf opmerken en zich melden bij de netbeheerder. Maar veel mensen merken waarschijnlijk niet dat hun zonnepanelen soms niets doen. 'Dat zien alleen de mensen die heel precies in een app hun opbrengst bijhouden', zegt Maud Weide van Vereniging Eigen Huis. 'Ik denk dat die groep niet heel groot is.'
Zonnige dagen zorgen voor hoge spanning
Op zonnige dagen wordt veel stroom geproduceerd door zonnepanelen, terwijl er weinig wordt verbruikt. Als er te veel stroom op het lichtnet komt die niet kan worden afgevoerd, en de stroomkabels niet genoeg capaciteit hebben, loopt de netspanning op.
Als die spanning te hoog oploopt, schakelen de zogenoemde omvormers vanwege de veiligheid vanzelf uit. Op die momenten moeten mensen dus gewoon weer het vaste elektriciteitsnet gebruiken, wat geld kost.
In de helft van de gevallen kunnen de problemen worden opgelost door de kabel van de meterkast naar de panelen vervangen, stelt Netbeheer Nederland. Maar in andere gevallen ligt het probleem buitenshuis. "Als huiseigenaren verduurzamen, mogen ze niet de dupe worden van achterstallig onderhoud van het elektriciteitsnet", zegt Weide van Vereniging Eigen Huis.
Bron: NOS