Zonnepanelen schoonmaken: levert het iets op?

Zonnepanelen schoonmaken.jpg

Om onze huizen te verduurzamen, schaffen steeds meer Nederlanders zonnepanelen aan. Je koopt de panelen en laat ze op je dak leggen. Een hele aankoop en ook een klus om ze het dak op te krijgen, maar eenmaal daar kun je met een gerust hart energie opwekken. Maar… wat doe je wanneer je panelen opeens onder de vogelpoep of boomaanslag zitten? 

Tot wel tien procent rendementsverlies

Hardnekkig vuil kan het rendement van je zonnepanelen verlagen. Volgens onafhankelijk vergelijkingsplatform Pricewise kan dit rendementsverlies oplopen tot wel 10 procent als de panelen vies. Pricewise-energiespecialist Tomas Bleker geeft bovendien aan dat een regenbui meestal niet voldoende is om het vuil weg te spoelen. "De regen haalt het stof wel grotendeels weg, maar vogelpoep is hardnekkig en blijft zitten. Het gevolg van vogelpoep op je zonnepanelen? Rendementsverlies."

Zo houd je je zonnepanelen schoon

Als het aan Bleker ligt maak je je zonnepanelen eens per jaar schoon. Mocht je hiervoor het heft in eigen handen willen nemen, dan is het verstandig om met het volgende rekening te houden: 

  • Gebruik geen hogedrukspuit, aangezien deze het glas en de kabels van de panelen kan beschadigen. 
  • Het water dat je gebruikt voor de schoonmaak mag bovendien geen kalk bevatten. Maak in plaats daarvan gebruik van je osmosewater. Dit is gedemineraliseerd water in haar puurste vorm en dus zonder kalk. Dit soort water is bij verschillende schoonmaakwinkels te koop. 
  • Daarnaast gebruik je liever ook geen schoonmaakmiddel voor het reinigen van de panelen. Dit kan opnieuw de energieverwekkers aantasten. Enkel (osmose)water is voldoende om ze goed schoon te maken.
  • Werk daarnaast met een zachte spons of doek en gebruik zeker geen schuurspons om bijvoorbeeld vogelpoep van je zonnepanelen te halen. Dit kan namelijk zorgen voor krassen en op die manier beschadig je de panelen. 

Beste moment in het jaar

Je zonnepanelen reinigen doe je daarnaast het liefste in het voorjaar, idealiter vóór de maand april, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken. Hoe schoner de panelen zijn, des te beter ze in die maanden hun werk kunnen doen. 

Bovendien is het ook niet aan te raden de zonnepanelen op een ontzettend warme en zonnige dag schoon te maken, omdat de panelen dan erg warm zijn en beschadigd kunnen raken door er water op te gooien. Het grote temperatuurverschil tussen de panelen en het water zou zelfs voor barsten in de panelen kunnen zorgen. 

Wegen de kosten wel op tegen de opbrengst?

Maar... ondanks dat Pricewise expliciet aangeeft dat het verstandig is om je panelen vrijwel ieder jaar schoon te maken, denken de meeste energieleveranciers hier toch anders over. Zij waarschuwen voornamelijk dat de schoonmaakkosten niet snel opwegen tegen het gewonnen rendement. Hoewel je de panelen zelf schoon kunt maken, zul je hier toch speciaal water en gereedschap voor aan moeten schaffen en bovendien is het vrij gevaarlijk. 

Advies Eneco

Zo raadt Eneco aan om eigenlijk altijd professionals in te huren voor de schoonmaak, maar de kosten hiervoor lopen al snel op. "Je moet een afweging maken tussen het verlies in opwek en de kosten voor het schoonmaken en daarbij meenemen dat de panelen na een volgende periode weer bevuild kunnen raken."

Vattenfall

Energieleverancier Vattenfall adviseert dan ook om voornamelijk de regen haar werk te laten doen. "Het heeft zin om de panelen schoon te maken, maar het levert zo weinig rendement op dat je je moet afvragen of het de moeite waard is. Bovendien hebben we best wat goede plensbuien hier in Nederland."