'Zonnepanelen gevaar voor communicatie hulpdiensten'

03062021zonnepaneel.jpg

Zonnepanelen vormen een bedreiging voor de communicatie tussen hulpdiensten, zoals politie en brandweer. Geregeld veroorzaken onderdelen van de panelen op daken 'ernstige storingen' voor het door de hulpdiensten gebruikte communicatiesysteem C2000. Het probleem wordt groter nu het aantal zonnepanelen in Nederland groeit, waarschuwt het Agentschap Telecom in het jaarbericht waar het FD over schrijft.

'We hebben over meer dan honderd C2000-antennes klachten ontvangen die we nu verder onderzoeken', zegt Erik Lucas, hoofd markttoezicht bij de toezichthouder. Aangezien het systeem ruim zeshonderd antennes telt, zou daarmee ongeveer één op de zes opstelpunten problemen hebben. Storingen kunnen een groot effect hebben. Politie en brandweer kunnen erdoor bij een calamiteit bijvoorbeeld minder goed met elkaar communiceren.

'Als we niets doen, wordt het risico steeds groter', waarschuwt het Agentschap Telecom in zijn jaarbericht. Het aantal zonnepanelen in Nederland neemt als gevolg van de energietransitie snel toe.

Bedreiging lucht- en scheepvaartcommunicatie

Het agentschap Telecom waarschuwt ook dat eigenaren van zonnepanelen storingen kunnen ervaren. Het toenemende aantal zonnepanelen in Nederland bedreigt ook de lucht- en scheepvaartcommunicatie. 

Bron: ANP Mediawatch / Financieel Dagblad