Zonnepanelen verdienen minder geld terug door overbelast stroomnetwerk

03062021zonnepaneel.jpg

Als je een zonnepaneel in huis hebt, kun je mogelijk inkomsten mislopen door een overvol stroomnetwerk. Op piekmomenten kan er geen stroom opgewekt of teruggeleverd worden aan het net. Dat meldt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis aan BNR. 

Netwerkbedrijf Alliander geeft aan dat in de eerste helft van dit jaar bleek dat meer dan dan duizend mensen aangeven dat ze hun stroom niet altijd kunnen terugleveren. 

Tientallen klachten en signalen

Vereniging Eigen Huis heeft 'tientallen klachten en signalen' gekregen van leden. Deze signalen komen van huishoudens die zien dat het zonnepaneelsysteem tijdelijk wordt uitgeschakeld, wat enkele minuten tot een halfuur per dag kan duren. 

De druk op het laagspanningsnet, waar woningen op zijn aangesloten, wordt steeds groter. Bij een te hoog piekmoment schakelen de zonnepanelen uit. Dit komt vooral voor in piekmomenten in de periode van mei tot september. 

Omdat de zonnepanelen worden uitgeschakeld, moeten huishoudens weer stroom van het reguliere stroomnetwerk gebruiken. Dit betekent dat zij tijdelijk geen eigen energie opwekken, maar wel betalen voor het gebruik van het regulier stroomnetwerk.

Het probleem komt echter niet overal in Nederland voor. Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, kun je je dus het beste laten inlichten voordat je de stap definitief zet.  

'Stroomnet niet altijd als batterij te gebruiken'

Netbeheer Nederland is momenteel aan het werken aan een risicokaart voor grootgebruikers. Vereniging Eigen Huis wil dat er een soortgelijke kaart voor huishoudens komt.

Woordvoerder van Netbeheer Nederland Liselot Meelker laat aan BNR weten dat het stroomnet niet 'altijd en overal als batterij gebruikt kan worden'. Dit komt omdat het net niet op alle plekken even dik is, omdat op de plek meer huishoudens zitten dan op de andere. 

Meelker stelt dat huishoudens de opgewekte stroom eigenlijk zelf moeten opslaan met batterijen. Ze hoopt dat de overheid het gebruik van batterijen meer gaat stimuleren.

Bron: BNR