background branding

7 miljoen mensen sterven jaarlijks aan vuile lucht

luchtverontreiniging02052018.jpg

Jaarlijks sterven 7 miljoen mensen wereldwijd door luchtverontreiniging, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag in een rapport.

Negen op de tien mensen wordt blootgesteld aan te hoge concentraties van gevaarlijke stoffen in de lucht, blijkt uit nieuwe data van de WHO. De VN-organisatie houdt een database bij over de luchtkwaliteit van 4300 steden in 108 landen.

'Luchtverontreiniging bedreigt ons allemaal, maar de armste en meest gemarginaliseerde mensen dragen het grootste deel van de last', zegt WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus. 'Als we niet spoedig optreden tegen luchtvervuiling, zullen we nooit in de buurt komen van duurzame ontwikkeling.'

Radar besteedde eerder aandacht aan de schadelijkheid van houtrook voor de gezondheid en de wirwar aan milieuzones in Nederland.Bekijk uitzending over houtrookWirwar aan milieuzones in Nederland

De grootste problemen ziet de WHO in Azië en Afrika, waar 90 procent van de doden vallen. Maar ook Europa kent steden die volgens de WHO ongezond zijn.

Bron: Radar/ ANP