background branding

Miljoenen extra voor betere luchtkwaliteit binnenstad

binnenstad-adam-250618.jpg

De luchtkwaliteit in alle Nederlandse binnensteden zal eind dit jaar voldoen aan de Europese waarden. Dat blijkt uit nieuwe prognoses, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Om dit doel te bereiken trekt de bewindsvrouw 10 miljoen extra uit voor maatregelen die de luchtkwaliteit in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht moeten verbeteren. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar subsidies voor elektrische taxi's in de hoofdstad.

Van Veldhoven verwacht dat overschrijding van de normen van luchtkwaliteit bij veehouderijen in Nederweert en Someren uiterlijk in 2023 zijn opgelost.

Ongezonde lucht

Bram van Liere, plaatsvervanger campagneleider Verkeer bij Milieudefensie, is te spreken over de maatregelen van Van Veldhoven. 'Het is een eerste stap dat de overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen in de binnensteden nu sneller opgelost gaan worden dan de overheid eerder van plan was', aldus Van Liere. 'Om de lucht écht gezond te maken zijn er wel snel meer maatregelen nodig. Jaarlijks sterven 12.000 mensen in Nederland als gevolg van ongezonde lucht, dat is niet acceptabel.'

Bron: ANP