background branding

80% vóór verplichte anticonceptie bij risico-ouders

pil_anticonceptie_312.jpg

Polluitslag

Verplichte anticonceptie moet kunnen, wanneer verwaarlozing en mishandeling op de loer liggen. Dit vindt 80 procent van de pollrespondenten.

Een voorstel om verplichte anticonceptie in te voeren voor vrouwen die door verslaving, een psychische aandoening of verstandelijke handicap ‘beter geen kinderen kunnen krijgen’, werd in april door Leefbaar Rotterdam aangekaart.

Alleen risico-gevallen

Het gaat in het voorstel niet om iederéén met een dergelijk probleem, maar alleen om de gevallen waarbij deskundigen een verhoogd risico vaststellen. En dat moet kunnen, aldus de overgrote meerderheid van de 193 pollrespondenten. Slechts 11 procent is tegen, nog eens 9 procent zegt het niet te weten.

Dodelijke afloop

In januari dit jaar pleitte ook hoogleraar familierecht Paul Vlaardingerbroek voor een dergelijke, verplichte vorm van ouderschapsonthouding. Dit naar aanleiding van de dood van de 20-jarige Daniëlla, die door haar zwakbegaafde vader dood werd geslagen, terwijl haar zwakbegaafde moeder niet ingreep.

Afwachten

Het is niet voor het eerst dat Leefbaar Rotterdam het onderwerp aansnijdt. Het is nooit zover gekomen. Of het er nu wel van komt, is afwachten. De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge heeft inmiddels toegezegd het probleem te zullen aankaarten op landelijk niveau.

Nieuwe poll

Benieuwd naar nieuwe poll die nu op www.radartestpanel.nl staat? Vul 'm hier in. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken, meld je dan gratis aan.