background branding

‘850 euro verschil tussen duurste en goedkoopste autoverzekering’

Autoverzekering.jpg

Het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot wel 850 euro, blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise. Het postcodegebied is van invloed op de grote van het verschil in premie.

Het verschil van 850 euro is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam. De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12.000 kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren. 

Postcodeniveau bepaalt premie

Bij een auto die verzekerd is in een duurder postcodegebied, wordt het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering nog groter. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering in Almere 560 euro. In Geeuwenbrug, een dorp in Drenthe, is het verschil voor dezelfde auto en dekking 400 euro. 

Hans de Kok, directeur van Pricewise, zegt: ‘Verzekeraars bepalen de premie vaak op postcodeniveau omdat zij een verschil zien in schades en schadefactoren’. De prijzen in steden liggen daarom hoger en verder uit elkaar. ‘Als je in een grote stad woont of daar naartoe verhuist, is het lonend om alles even op een rijtje te zetten.’ 

Autoverzekering regelmatig onder de loep nemen

Volgens De Kok zorgt een hogere autopremie niet automatisch voor een betere dekking. De basis van elke verplichte WA-dekking is hetzelfde. ‘Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+- verzekering.’ Hij raad aan om je autoverzekering regelmatig onder de loep te nemen. ‘Dezelfde dekking bij een andere verzekeraar is soms honderden euro’s goedkoper.’ 

Bron: Pricewise