Dezelfde autoverzekering als je buurman, toch honderden euro's meer kwijt

Je kunt tot wel bijna 1300 euro per jaar besparen door autoverzekeringen te vergelijken, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zeker.com. Ook kun je een paar honderd euro per jaar besparen op je autoverzekering als je vanwege corona meer thuis werkt en je kilometrage verlaagt.

Zeker.com vergeleek op verzoek van Radar honderden autoverzekeringen met elkaar en constateerde flinke premieverschillen tussen verzekeraars. Een rekenvoorbeeld: Een 35-jarige Amsterdammer rijdt in een gloednieuwe Mini Cooper Cabrio met 1 schadevrij jaar. Hij betaalt bij Univé voor zijn allrisk autoverzekering zonder eigen risico 137,38 euro per maand. Voor dezelfde dekking betaalt hij bij Centraal Beheer maar liefst 245,36 euro per maand. Een prijsverschil van 1.295,76 euro per jaar. 

Nu kun je denken, ja, maar zo'n dure cabrio is inbraakgevoelig. Dus liet Radar ook uitrekenen wat het prijsverschil is als deze 35-jarige man op hetzelfde woonadres een gloednieuwe Opel Corsa rijdt. Hij betaalt bij Inshared 77,87 euro per maand. Bij Centraal Beheer is de premie 148,50 euro per maand. Een verschil van bijna 850 euro per jaar. Het enige verschil is dat hij bij Inshared een eigen risico van 135 euro heeft bij schade en eventuele accessoires zijn tot 3.000 euro meeverzekerd. In onderstaande tabel zie je ook de prijzen van andere verzekeraars.

00 101 tabel mini amasterdam goed site.jpg
Tabel mini Amsterdam
00 111 Tabel corsa amsterdam site.jpg
Tabel corsa Amsterdam

Premieverschillen tussen steden

Ook waar je woont maakt uit voor verzekeraars. Zeker.com vergeleek wat het prijsverschil is als onze 35-jarige man uit Amsterdam naar Groningen verhuist en daar zijn Mini Cooper allrisk wil verzekeren. Bij FBTO betaalt hij voor Amsterdam 244,69 euro per maand en 145,91 euro per maand voor Groningen Stad. Een prijsverschil van 1185,36 euro per jaar. 

Bij Centraal Beheer betaalt de Amsterdammer 245,36 euro per maand en 153,51 euro voor zijn nieuwe woonplaats Groningen. Bij beiden verzekeraars bijna een premieverschil van 100 euro per maand.

Risicoprofielen leiden tot hogere premies

Volgens Femke Koning, mede-oprichter van Zeker.com, gaan verzekeraars uit van risicoprofielen en zouden er in Amsterdam meer schades gereden worden en is de kans op diefstal groter vandaar de hogere premies. Niet bij alle verzekeraars zit er zo'n groot prijsverschil tussen regio's. Bij Aegon maakt het amper verschil, al is dit in verhouding wel een dure autoverzekering (221,88 euro per maand voor Amsterdam en 222,50 euro voor Groningen). 

Leon Schouten van Zeker.com zegt: 'En grote verzekeraars zijn vaak duurder dan prijsvechters zoals bijvoorbeeld internetmerk Inshared. Dat komt omdat er minder grote kantoren zijn en minder personeel. Klanten regelen veel zelf online waardoor er minder kosten gemaakt hoeven te worden.'

00 111 Premieverschil Adam Groningen site.jpg
Premieverschil Amsterdam vs. Groningen

Duurder uit bij de buren

Femke Koning van Zeker.com kwam ook nog iets opmerkelijks tegen toen ze alle premies vergeleek. Er kan een premieverschil van ruim 200 euro zitten als je met exacte dezelfde leeftijd, geslacht en autogegevens één deur verder woont in hetzelfde soort huis. 

Twee voorbeelden: een 35-jarige man woont aan de Lijnbaanstraat in Zaandam. Hij heeft zijn Renault Kadjar zonder schadevrije jaren allrisk verzekerd. Bij Unigarant betaalt hij maandelijks 183,56 euro en zou hij in het huis van zijn naaste buren wonen dan betaalt hij nog maar 166,51 euro per maand. Een prijsverschil van 204,60 euro per jaar.

Zou deze 35-jarige Renault-rijder aan de Boezemsingel in Rotterdam zijn Kadjar met WA-beperkt casco dekking bij Univé met vijf schadevrije jaren willen verzekeren dan betaalt hij op huisnummer 23 jaarlijks 194 euro meer dan zijn buurman op huisnummer 24. 

'Dit is niet uit te leggen aan de klant'

Koning reageert: 'Dit is onbegrijpelijk en best gek, zeker omdat de auto in dezelfde straat praktisch voor hetzelfde huis geparkeerd staat. Dit is niet uit te leggen aan de klant.' Verzekeraars bepalen het risicoprofiel aan de hand van verschillende data, maar in dit geval is het onduidelijk waarom je in dit geval meer premie betaalt dan bij de buren. En dit komen we in heel Nederland tegen en bij meerdere verzekeraars. Dus het is niet zo dat deze verzekeraar een uitzondering op de regel is'.

Autoverzekeraars segmenteren op postcode

Radar vroeg het Verbond van Verzekeraars om een reactie op het prijsverschil bij de buren. De woordvoerder laat weten: 'In de praktijk zijn dit soort gevallen mogelijk. Autoverzekeraars segmenteren op postcode. Het risicoprofiel van die postcode wordt dan samen met andere factoren meegenomen in de premieberekening.’

In dit geval liggen de huizen waarschijnlijk elk in een ander postcodegebied, in ieder geval bij de Univé-casus. Een postcodegebied bevat normaliter zo'n zestien huizen. Elk postcodegebied heeft zijn eigen tarifering, gebaseerd op het risicoprofiel. Als de huizen in dit geval elk in een ander gebied liggen, dan zijn dit soort premieverschillen mogelijk (bij Univé gaat het bijvoorbeeld om 1334 EB en 1334 EC). 

In het aangehaalde voorbeeld van Unigarant gaat het om een verschil van zo’n 10%. De premie uit het voorbeeld is extreem hoog: ongeveer drie tot vier keer de gemiddelde premie. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door negatieve, schadevrije jaren, want eigenlijk kan alleen een negatief schadevrije jaren-saldo voor een dergelijk hoog premiebedrag zorgen. 

Verbond verklaart het prijsverschil nader

Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars vult aan: 'Dat komt hij ogenschijnlijk ook heel gek over. Maar als je postcode als één van de risicofactoren hanteert en per verzekeraar verschilt ook nog wat voor gewicht aan zo'n risicofactor wordt gekoppeld. Ja, dan krijg je soms op die snijvlakken hele rare uitkomsten. En dat is natuurlijk vanuit het individu heel raar, maar de verzekeraar die kijkt naar het gemiddelde risico beeld in zo'n postcodegebied dus van daar.'

Hij vervolgt zijn verhaal met het advies om contact op te nemen met de desbetreffende verzekeraar: 'Om eens te vragen van, hoe kan dat nou? Wat is nou precies de achterliggende reden? Kijk, een verzekeraar hoeft natuurlijk niet precies z'n premiemodel uit te leggen, want dat is concurrentiegevoelig. Maar de verzekeraar zal wel moeten uitleggen van ja. Wat voor elementen past ik nou toe om tot die premie te komen.' 

Univé ziet het als incident

Hierdoor is het absolute verschil zo’n hoog bedrag en is het voorbeeld niet representatief voor de gemiddelde situatie. Univé ziet hun voorbeeld als een incident en ze geven aan dat het weinig tot zelden voorkomt. 

'Uit onze Solidariteitsmonitor, waarmee we kijken hoe het staat met de verzekerbaarheid van de vijf meest populaire verzekeringen blijkt dat de differentiatie bij een WA-autoverzekering juist afneemt (waarbij we kijken naar voertuig, persoon en postcode).'

00 111 Tabel buren zaandam site.jpg
Tabel buren Zaandam
00 111 Tabel buren rotterdam site.jpg
Tabel buren Rotterdam

Premieverschil bij aanpassen kilometrage

Sinds corona werken we steeds vaker vanuit huis. Ook dan kun je geld besparen op je autoverzekering. Reed je eerst 25.000 kilometer per jaar en werk je nu vooral thuis en rijd je jaarlijks nog maar 7500 kilometer, dan kun je volgens dit rekenvoorbeeld bijna 200 euro (199,56 euro) per jaar besparen. 

We hebben deze berekening gemaakt met een gloednieuwe Opel Corsa verzekerd bij ABN AMRO. Je hebt een allrisk-dekking, drie schadevrije jaren en je woont in Alkmaar. Met één telefoontje naar je eigen verzekeraar (in dit geval ABN AMRO) betaal je niet meer 88,92 euro per maand, maar voortaan 72,29 euro per maand. Alleen door het aantal gereden kilometers te verlagen. Dat is snel verdiend! 

Niet alle autoverzekeringen gaan mee in premieverlaging

Volgens Leon Schouten van Zeker.com gaat deze vlieger echter niet op bij alle autoverzekeringen. 'Bij Aegon, Centraal Beheer en FBTO houden verzekerden dezelfde premie bij een hoog of laag kilometrage.' Helaas kun je niet met terugwerkende kracht premie terug vragen. De verlaging gaat pas in vanaf het moment dat je belt. 

En als je nu weer meer gaat rijden en je vergeet het aantal kilometers te verhogen? Femke Koning van Zeker.com zegt: 'Dat wisselt per verzekeraar. Als je schade rijdt, zal de ene verzekeraar minder schade uitkeren en andere verzekeraars vragen het verschil in premie terug. Je hebt tijdelijk minder premie betaalt en je hebt meer kilometers gereden, dus vorderen ze dat verschil in premie terug.'

00 111 kilometrage site.jpg
Tabel kilometrage

Overstappen van verzekeraar loont

Volgens Zeker.com is het de moeite om jaarlijks je premie te vergelijken. Koning licht toe: 'Iedere verzekeraar maakt andere kosten. De ene verzekeraar maakt veel kosten door een groot pand te huren of te kopen en door een grote klantenservice te hebben. Andere verzekeraars hebben minder kosten, omdat klanten veel zelf online regelen. Die verschillen in kosten worden doorberekend aan de klant.' 

Met name ouderen durven niet over te stappen, omdat ze bang zijn voor gedoe of om onverzekerd rond te rijden. Maar dat is niet het geval, en bovendien behoud je je schadevrije jaren bij een overstap. 'Ook kiezen veel consumenten voor een bekende en vertrouwde naam zoals Centraal Beheer, maar deze partijen zijn vaak duurder dan internetlabels en de service is niet anders.'

'Internetlabels hebben namelijk vaak eerst een chatbox of communiceren in eerste instantie online. Hun systeem is efficiënter geregeld, waardoor minder capaciteit aan de telefoon nodig is. Daarentegen zijn alle verzekeraars telefonisch te bereiken bij schade of bij een pechgeval', zegt Schouten van Zeker.com.

Voorkom oververzekering

Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er niet meer naar om, maar dat is zonde. Allrisk is met name geschikt voor auto's tot zes jaar oud of als je niet veel geld hebt en je een tweedehands auto gekocht hebt met een lening. AIs je auto alleen verplicht WA-verzekerd is en je rijdt je wagen total loss tegen een boom, dan keert de verzekering geen cent uit.

Dus heb je geen lening afgesloten voor de aankoop van je auto, dan kan een allriskverzekering interessant zijn. Bij een ongeluk wordt dan in ieder geval de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Heb je veel schadevrije jaren, dan krijg je tot 80% korting op de premie van je autoverzekering, waardoor het premieverschil tussen allrisk en WA minder groot kan zijn. Soms betalen mensen liever iets meer voor hun autoverzekering, zodat ze ook gedekt zijn voor vernieling. Maar een allriskverzekering op een auto die duizend euro waard is, is zonde van je geld.

1.jpg
Overzicht verzekeringen

Bekijk hier of je zelf kunt besparen

Wil je ook kijken of je flink kunt besparen op je autoverzekering, dan zijn er diverse vergelijkingssites. Naast Zeker.com, kun je de premies voor autoverzekeringen ook vergelijken via de sites van Independer, de Consumentenbond, Pricewise, Geld.nl en Overstappen.nl

Forumreacties

19
  • Door Radar

Zeker.com vergeleek op verzoek van Radar honderden autoverzekeringen met elkaar en constateerde flinke premieverschillen tussen verzekeraars. Wist je al dat het zomaar kan zijn dat jouw buurman veel minder geld betaald, ook al hebben jullie dezelfde autoverzekering? En kijk jij eigenlijk weleens of je goedkoper uit kan zijn bij een andere autoverzekering? In de uitzending van 27 september werd dit onderwerp behandeld. Je kunt de uitzending hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/autoverzekeringen-1/

  • Door jonis

Mijn alles in 1 pakket van rabo met 2 autoverzekeringen erin en de rest van mijn verzekeringen, buiten ziektekosten natuurlijk, is in elk geval per maand stukken goedkoper dan het radarvoorbeeld van de nieuwe mini cabrio in A'dam verzekeren en dan goedkoop uit zijn.

Je kunt tot wel bijna 1300 euro per jaar besparen door autoverzekeringen te vergelijken,
Dan was mijn volledige pakket dus helemaal gratis als ik 1300,- kon besparen

  • Door sjohie

Ik check het eens in de twee jaar ofzo, maar dan vergelijk ik ook de voorwaarden. Soms kan je wel een paar euro besparen, maar ben je bij schade veel meer van je no-claim jaren kwijt dan bij die iets duurdere. Het premiebedrag vertelt dus niet het hele verhaal.