Autoverzekering afsluiten als jonge of onervaren bestuurder? Dit moet je weten
Ben je op zoek naar een autoverzekering, maar word je niet geaccepteerd door een verzekeraar of lukt het alleen als je een hoge premie betaalt? Dat kan verschillende oorzaken hebben, die te maken hebben met de risico-inschatting van verzekeraars.
Verzekeraars bepalen de hoogte van de premie op basis van het risico dat jij schade veroorzaakt en die gaat claimen. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie die je betaalt. Soms kunnen en mogen verzekeraars je zelfs weigeren als ze het risico te hoog vinden. Het risico wordt bepaald op basis van leeftijd, rijervaring en het aantal schadevrije jaren.
In het kort: wat zijn schadevrije jaren?
Als je geen schade claimt bij een verzekeraar bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt op je autopremie. Deze korting kan oplopen tot 85 procent.
Het probleem is dat je zonder autoverzekering geen schadevrije jaren op kunt bouwen, dus je begint altijd op nul. 'Met nul schadevrije jaren kan je premie wel drie maal hoger zijn dan met de maximale korting', zegt Suzan Samson, expert autoverzekeringen bij Independer. Ga er dus vanuit dat je eerste autoverzekering niet gelijk de goedkoopste zal zijn.
Leeftijd speelt grote rol
Hoe oud je bent speelt ook een rol bij de risico-inschatting van verzekeraars, wat je kunt gaan merken in de hoogte van je premie. 'Sommige verzekeraars accepteren zelfs geen klanten onder de 24 jaar', zegt Samson. 'En soms heb je een hoger eigen risico als je jong bent.'
Wees je hier dus van bewust. Misschien loont het om even te wachten met het kopen van een auto, bijvoorbeeld tot je ouder dan 24 jaar bent. Je kunt op verschillende vergelijkingssites terecht om verzekeringen met elkaar te vergelijken en te kijken wat in jouw situatie het best is.
Rijgedragverzekering: is dat verstandig?
Sommige verzekeraars bieden kortingen aan bij veilig rijgedrag via een zogenaamde rijgedragsverzekering of rijstijlpolis. Via een app of een kastje in je auto wordt je rijgedrag gevolgd, waar vervolgens de hoogte van je premie op wordt bepaald. Dit klinkt interessant, maar het is toch even opletten.
'Er zijn in Nederland maar enkele aanbieders van deze verzekeringen en dit zijn doorgaans niet de voordeligste. Korting op een te hoge premie kan dan nog steeds duurder uitpakken dan een goedkopere verzekering zonder korting', zegt Samson. 'Bij een aanhoudend slechte rijstijl kan de ultieme consequentie zelfs beëindiging van de verzekering zijn.'
Daarbij moet je je omwille van je privacy afvragen of je wel wil dat je op deze manier constant in de gaten gehouden wordt.
Hier moet je op letten bij afsluiten autoverzekering
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om niet teveel geld kwijt te zijn:
- Vergelijk elk jaar verzekeringen. Er zijn online verschillende vergelijkingssites te vinden om te kijken wat in jouw situatie handig is om te doen. 'Jouw rijervaring en leeftijd verandert en vooral voor jongeren heeft dat heel veel invloed op de premie en wie voor jou op dat moment de beste verzekering heeft', zegt Samson.
- Koop een simpele auto. 'Het scheelt bakken met geld als je een kleine auto hebt die niet zo hard gaat. Dat is makkelijker te verzekeren.'
- Verzeker jouw auto niet op naam van iemand anders. Het is niet verstandig om als beginnende bestuurder jouw autoverzekering op naam van iemand anders te zetten zonder dat je verzekeraar dit weet. 'Dit kan ernstige problemen veroorzaken als je schade hebt gemaakt', zegt Samson.
Wel of niet claimen?
Als je eenmaal een autoverzekering hebt, is het nog goed om je er bewust van te zijn dat het niet altijd handig is een schade te claimen. Een schade claimen kost je namelijk vijf schadevrije jaren en is dus van grote invloed op je autopremie. 'Je kunt ook in de min komen als je minder dan vijf schadevrije jaren hebt. En dan is het als jongere echt een uitdaging een verzekering te vinden', zegt Simson.
In onderstaand artikel van Radar vind je meer over het claimen van een autoschade.