Betaal je autopremie op tijd, wanbetaling kan je duur komen te staan

autoverzekering-23062020.jpg

Zit je even krap bij kas en heb je moeite met het betalen van de premie van je autoverzekering? Zorg er dan voor dat je de betaling niet te lang uitstelt. Als je als wanbetaler te boek komt te staan, heeft dit vergaande gevolgen voor elke toekomstige verzekering. 

Als je een auto hebt, is een autoverzekering verplicht in Nederland. Betaal je de premie niet, kun je fikse boetes krijgen en je verzekering kwijtraken. Ook kun je geroyeerd worden, waarmee je nog veel verder van huis bent. 'Dit zien we regelmatig. Als je kijkt naar alle verzekeraars, gebeurt dat vele malen per dag', zegt Eelko van Dijk, verzekeringsexpert van Independer.

30 dagen om achterstallige premie te betalen

Je betaalt de premie van je autoverzekering altijd vooruit. Dus de premie voor de maand januari, moet je rond 1 januari betaald hebben. 'Gaat die incasso mis, krijg je een bericht van de verzekering dat het niet gelukt is', zegt Van Dijk. 

Nadat de eerste incasso is mislukt, heb je nog dertig dagen om de premie te betalen. Dit wordt de zogenaamde respijttermijn genoemd. In deze termijn stuurt de verzekeraar je nog minimaal één herinnering om de premie te betalen voor het einde van de maand. 

Je bent in deze termijn nog wel verzekerd, mits je binnen die dertig dagen de premie betaalt. Krijg je dus een ongeluk in de respijttermijn, maar betaal je ook binnen die termijn je premie, ben je gewoon verzekerd. 'Maar andersom geldt ook: betaal je geen premie binnen de respijttermijn, dan ben je de hele voorgaande maand niet verzekerd geweest', legt Van Dijk uit. 

Einde respijttermijn: dekking vervalt

Als je na de respijttermijn nog steeds je premie niet hebt betaald, vervalt de dekking. Vanaf dat moment is je auto dus niet meer verzekerd, en kun je hiervoor een boete van 400 euro krijgen van de RDW. Ook is dus de schade die je rijdt niet gedekt. 

In de periode na de respijttermijn, heb je nog even om de achterstallige premie betalen. Je dekking gaat dan weer in op de dag nadat je hebt betaald. 'Dit is om te voorkomen dat mensen pas premie gaan betalen op het moment dat ze een ongeluk hebben gehad', aldus Van Dijk. 

Pas op voor royering

Als je de betaling blijft uitstellen, kan je polis op een gegeven moment geroyeerd worden. 'Verzekeraars gaan anders om met royering. De ene doet het heel snel, de ander geeft je nog wel één of twee maanden de tijd', zegt Van Dijk. 

Een royering betekent dat je verzekeraar de polis opzegt, en dat je niet meer gedekt bent vanaf het moment dat je premie had moeten betalen. Je moet dan op zoek naar een nieuwe verzekering.

Een ander groot nadeel van een royering, is dat je te boek kan komen te staan als wanbetaler. Sommige verzekeraars laten dit registreren in het verzekeringsregister, maar ze kunnen er ook achter komen door het aan je te vragen. 'Ben je niet eerlijk en komen ze er alsnog achter, krijg je een verzwijging op je naam. Dan ben je kansloos met verzekeren'. 

Als een verzekeraar van je weet dat je een wanbetaler bent geweest, kom je in de toekomst moeilijker aan een verzekering. Dit is omdat je een groter risico voor de verzekeraar vormt. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in veel hogere premie. 'En dat geldt voor elke vorm van verzekering', zegt Van Dijk.

Ik kan niet betalen! Wat moet ik doen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat het je echt niet lukt om de premie te betalen. 'Ga dan in gesprek met je verzekeraar. Als je niks doet, word je opgeschort of beëindigd wegens wanbetaling. Dan kom je in een enorm lastig parket terecht', zegt van Dijk. 

Je zou ook kunnen overwegen om je kenteken te schorsen bij de RDW en even te stoppen met autorijden. Dan hoef je je auto niet te verzekeren en hoef je dus ook geen premie te betalen.