Apk-keuring tijdens coronacrisis: gelden dezelfde regels?

apk-keuring-corona-31032020.jpg

Het advies aan iedereen is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar wat als je auto een apk-keuring nodig heeft?  

In 'normale' tijden ben je in overtreding wanneer je je auto niet tijdig laat keuren. Hoe zit dat nu? 

Regels blijven hetzelfde

'Verkeersveiligheid is belangrijk, ook in deze tijd. De bestaande regels rond de apk blijven daarom gelden', laat woordvoerder Thérèse de Vroomen van de RDW aan Radar weten. Met een apk-plichtig voertuig mag dus niet worden gereden als de apk is verlopen. Bij een verlopen apk mag de auto twee maanden op de openbare weg stil staan. Er mag wel van de weg gebruik worden gemaakt om het voertuig te laten keuren.

Maatregelen om veiligheid te waarborgen

'Garages volgen de richtlijnen van het RIVM en hebben diverse maatregelen genomen om auto's te kunnen blijven keuren', aldus De Vroomen. Zo worden hygiënevoorschriften in acht genomen en wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van handschoenen en hoezen voor onder andere het stuur en de stoel.

Mocht je je er toch niet prettig bij voelen om naar buiten te gaan voor een apk-keuring, is het advies om je vertrouwde garage te vragen of ze de auto op kunnen komen halen. Als dit niet mogelijk is, kun je het proberen bij andere garages in de buurt. Is geen van de garages in de gelegenheid om je auto op te halen? Neem dan contact op met de RDW. Zij gaan dan met je op zoek naar een manier waarop je auto alsnog gekeurd kan worden. 

Vitaal beroep of vast in het buitenland

Mensen werkzaam in vitale beroepen of mensen die vastzitten in het buitenland kunnen eveneens contact opnemen met de RDW, als zij niet in de gelegenheid zijn om hun auto te laten keuren. 'Wij proberen dan in overleg tot een goede oplossing te komen', laat De Vroomen weten. 

Uitzending Radar over Apk-keuringen

Wat kun je doen als je twijfels hebt bij de apk-keuring van je auto? En wat kun je doen als je denkt dat je auto onterecht is afgekeurd? Bekijk het fragment uit de uitzending hieronder. 

Apk-onderzoek: Onnodige reparaties, onterechte afkeuringen