Tips om te voorkomen dat je te veel betaalt voor een autoreparatie

autoreparatie-kosten-anwb-07012020.jpg

De reparatiekosten voor auto's lopen enorm uiteen, blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Zo betaal je bij de ene autogarage 992 euro voor het vervangen van je banden, waar je bij een andere ruim 300 euro goedkoper uit bent. Wat kan je doen om te voorkomen dat je honderden euro's te veel kwijt bent voor een reparatie aan je auto? 

Markus van Tol van de ANWB geeft tips om te besparen op je reparatiekosten. 

Krijg eerst in beeld wat er mis is

Voordat je overgaat tot reparatie, moet je zelf goed weten wat er precies mis is met je auto. Weet je niet veel van auto's? Dan adviseert Van Tol een autokenner te vragen om naar je auto te kijken. 'Of stap bij een lokale garage naar binnen', aldus Van Tol. Die maken dan een diagnose, zodat je weet wat er aan je auto mankeert. 'Dit kost je natuurlijk wel wat. De autokennis bij de gemiddelde autorijder is niet heel groot, dus je zal die kennis moeten kopen.'

Vraag meerdere offertes aan

Als je weet wat er aan je auto gerepareerd moet worden, is de belangrijkste tip van Van Tol om bij meerdere garages op te vragen hoeveel zij rekenen voor de reparatie. Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht van de prijzen bij verschillende garages. 
 
'En kijk misschien ook wat verder uit de Randstad. Als jij het je kunt permitteren om iets verder weg te kijken, loont dat zeker de moeite', stelt Van Tol. Uit het onderzoek van de ANWB blijkt dat in de provincies Zeeland, Groningen en Drenthe de autogarages gemiddeld het goedkoopst zijn.
 
Vraag ook om een offerte die uitgesplitst is, zodat je precies weet hoe de garage op het totaalbedrag komt. Zo kom je uiteindelijk niet voor verrassingen te staan als je de rekening moet betalen. 

Hogere kosten bij merkdealers

De ANWB adviseert om uit kostenoverwegingen eerder naar een algemene, universele garage te gaan in plaats van een merkdealer. Merkdealers hebben vaak een duurdere locatie en meer personeel, wat je terugziet in de kosten. 'Een universele garage is meestal wat bescheidener, maar dat betekent niet dat het werk dat ze leveren minder is', stelt Van Tol. 
 
Merkdealers maken ook vrijwel altijd gebruik van originele A-merk onderdelen. Deze bieden de zekerheid over de kwaliteit, maar leveren wel een hogere rekening op. Van Tol stelt dat je met universele (niet-originele) onderdelen niet per se inlevert op kwaliteit. Dit hangt wel een beetje af van het onderdeel. 'Ik zou niet bezuinigen op essentiële onderdelen zoals een accu of een distributieriem', zegt Van Tol. Informeer bij je garage naar de mogelijkheden om universele onderdelen te gebruiken in plaats van originele onderdelen. 

Bekijk hier alle resultaten van het onderzoek van ANWB

Uitzending Radar: onterechte APK-afkeuringen

In de uitzending besteedde Radar vorig jaar aandacht aan APK-keuringen. Hoe weet je of je APK-keuring wel legitiem is? En wat kun je doen als je het vermoeden hebt dat je auto onterecht afgekeurd is? Kijk het fragment uit de uitzending via de link hieronder terug.

Apk-onderzoek: Onnodige reparaties, onterechte afkeuringen