Auto verkopen? Zo haal je er het maximale uit

20200309_auto_verkopen.jpg

Na vele jaren en nog meer kilometers voldoet je huidige auto niet meer aan je eisen. Het onderhoud wordt te duur of je hebt behoefte aan iets anders. Het is dus tijd voor een andere, maar eerst moet je je huidige verkopen. Wel zo fijn als die auto auto nog wat oplevert.

Radar sprak met Jos van der Drift van de ANWB, die met enkele handige tips komt.

Maak je auto goed schoon

Een schone auto komt een stuk aantrekkelijker over op een foto dan een vieze. Je krijgt als koper dan meer de indruk dat de eigenaar zorgvuldig met de auto om is gegaan en hem goed heeft verzorgd. Een middagje met een emmer zeepwater en een stofzuiger je auto uitmesten, kan zo honderden euro's opleveren, schat Jos.

Neem goede foto's

Voordat je duizenden euro's aan een auto uitgeeft, wil je natuurlijk wel weten waar je mee te maken hebt. Zorg er daarom als verkoper voor dat je goede foto's hebt van alle hoeken van de auto. Ook de minder mooie plekjes, zoals roest of schade, kun je beter wel laten zien. Dan krijg je tenminste niet achteraf problemen.

Het ANWB raadt op zijn website aan om in ieder geval van de volgende punten op de gevoelige plaat vast te leggen:

  • Buitenkant rondom
  • Interieur
  • Dashboard
  • Tellers
  • Eventuele schadeplekjes

Verder is het natuurlijk ook verstandig om foto's van de motorruimte toe te voegen. Plaats jezelf in de schoenen van een potentiële koper: wat zou jij willen weten en zien van een auto?

Wees eerlijk over de staat van de auto

Het kan erg verleidelijk zijn om eventuele problemen aan je auto te verbloemen. Een auto met weinig problemen is immers meer waard dan een auto waarmee van alles aan de hand is. Vroeg of laat komt een koper van een auto er echter wel achter als er iets mis is. Als die dat van tevoren wist, kan hij tenminste niet met klachten bij je op de stoep staan.

Als verkoper moet je de mededelingsplicht in het achterhoofd houden, wat betekent dat je alle gebreken waarvan je op de hoogte bent, moet vermelden. Hierbij gaat het vooral om aspecten die niet meteen zichtbaar zijn. Weet je dat de motor een olielekkage heeft, dan mag je dat niet verdoezelen.

Bied je auto op zoveel mogelijk plaatsen aan

Als je auto op veel plaatsen wordt aangeboden, krijgen meer mensen hem te zien en is er meer kans dat je iemand vindt die bereid is om jouw vraagprijs neer te leggen. Bied hem daarom op zoveel mogelijk plaatsen aan. Denk hierbij aan Marktplaats, Speurders, Facebook Marketplace, het advertentiebord van de lokale supermarkt en natuurlijk een papiertje dat je op de ruit plakt.

Houd er overigens rekening mee dat als je je auto op veel plaatsen aanbiedt, je ook veel onzinnige reacties kunt verwachten van mensen die een veel te laag bedrag bieden of anderszins vervelend doen. Wil je de maximaal mogelijke opbrengst uit je auto halen, houd er dan rekening mee dat hier veel tijd in gaat zitten.

Hanteer een realistische vraagprijs

Wat de waarde van je auto is, is lastig in te schatten. Om toch tot een redelijke vraagprijs te komen, kun je verschillende dingen doen. De ANWB heeft op zijn website een rekentool waar je kunt invullen welke auto je hebt, wat de kilometerstand is en welke andere eigenschappen hij heeft. Daaruit rolt dan een indicatie van wat hij waard is.

De rekentool werkt alleen bij auto's tot maximaal 15 jaar. Bij oudere auto's heeft zo'n tooltje weinig zin, want dan is er meestal weinig restwaarde meer over. Ook kan de waarde juist weer toenemen als een model zeldzaam wordt.

Verder is het natuurlijk altijd slim om te kijken hoeveel andere mensen vragen voor hetzelfde model. Vergelijk dan de uitvoering, kilometerstand, leeftijd en algehele staat van de andere auto's die worden aangeboden en pas aan de hand daarvan jouw vraagprijs aan.

Vernieuw de apk van je auto

Als een auto nog een tijdje een geldige apk heeft, dan is dat voor een potentiële koper een geruststelling dat hij er voorlopig geen problemen aan hoeft te verwachten. Je haalt de kosten van het laten uitvoeren van een apk er daarom ook dik uit, denkt Jos.

Een recente apk kan honderden euro's verschil maken
 

Je kunt op elk moment een apk-keuring laten uitvoeren, ook als je nog een geldige apk hebt. De verloopdatum staat dan op een jaar nadat de apk is uitgevoerd. Doe je het twee maanden voordat de apk verloopt? Dan wordt er een jaar opgeteld bij de huidige verloopdatum.

Zorg dat je je onderhoudshistorie op orde hebt

Een goed onderhouden auto is meer waard dan eentje waarvan de olie nooit ververst is. Als je dat kunt aantonen met bonnetjes van reparaties en onderhoud, dan weet de koper waar hij aan toe is. Ben je de bonnetjes kwijt? Misschien is het dan nog de moeite waard om contact op te zoeken met de garage waar je eerder langs bent gekomen. Met een beetje geluk heeft die nog ergens een overzicht van reparaties.

Verkoop je auto op een gunstig moment

De meeste auto's zullen door het jaar heen grofweg evenveel opleveren. Bij sommige types fluctueert de prijs wat meer. Denk hierbij aan een cabriootje dat in de lente meer gewild is dan tijdens een druilerige herfst. Hetzelfde geldt natuurlijk voor campers of motorfietsen. Die zijn 's winters een stuk minder populair.

Wees volledig in je beschrijving

Welke unieke eigenschappen, uitrusting en functies zitten er allemaal op jouw auto? Vertel alles! Is er nooit een sigaret in de buurt van je auto geweest? Geef dat aan. Kun je veel kwijt in de achterbak? Laat dat dan niet achterwege. Schrijf ook op waarom je hem verkoopt. Heb je geen auto meer nodig of heb je gewoon behoefte aan iets anders? Vermeld dat, daaruit kan de koper weer concluderen dat hij geen kat in de zak krijgt.