88% is voor verbod op kindermarketing

kindermarketing-poll-26-09-2018-780.jpg

Kindermarketing voor ongezonde producten moet verboden worden, vindt 88% van de pollrespondenten. 54% is voor een verbod op álle reclame gericht op kinderen. 651 Testpanelleden vulden de poll in.

Radar terugkijken: Kindermarketing in vlogs van bekende YouTubers

Supermarktketen Marqt maakte vorige week bekend alle kindermarketing op ongezonde producten te verbannen, en geeft daarmee gehoor aan de oproep van de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding. 'We bieden producten zonder onnodige bewerkingen of toevoegingen en die passen bij een gezond en gebalanceerd voedingspatroon,' vertelt Joost Leeflang, directievoorzitter bij Marqt.

Mieke, @TGIFinBrasil, laat via Twitter weten: 'Ja, marketeers weten precies hoe ze door middel van neuromarketing kinderen kunnen manipuleren. Het gaat ook altijd om ongezonde producten, producenten hebben grote budgetten voor marketing.'

Jolanda, @Jolandabomert, vindt dat het de verantwoordelijkheid is van de ouders. 'Ik vind dit onzin omdat je als ouders toch beslist wat er mee gaat in winkelwagen? Soms is het net of mensen niet meer zelf na kunnen/willen denken. Mijn kinderen, inmiddels 12 en 17, wisten dat. Nee is nee. Zeuren werkt niet. Zoek naar een alternatief uit.'

Veel suiker in producten voor kinderen

Een bakje ontbijtgranen in de ochtend, een boterham met hagelslag in de lunchpauze, tussendoor nog een pakje sap en een koek, en dan 's avonds na het eten een toetje. Veel producten, en juist die voor kinderen, bevatten zoveel suiker, dat kinderen met één of twee producten al aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zitten. Kijk de uitzending van Radar uit 2017 terug: kinderen krijgen te veel suiker. En Radar onderzocht vorig jaar samen met voedingscoach Vivian Reijs en internist Hanno Pijl fruitsapjes. Hoeveel suiker zit er in die drankjes? Kijk die uitzending terug: extreem veel suiker in vruchtensap.

Oók reclame in game-apps

Wie in apps voor kinderen reclame wil maken moet zich houden aan de Kinder- en Jeugdreclamecode (KJC) van de Reclame Code Commissie. Toch kunnen zeer jonge kinderen eenvoudig worden geconfronteerd met gewelddadige reclames in apps, meldde Radar Radio. De gevolgen voor kinderen die aan gewelddadige content worden blootgesteld blijken groot te zijn. 'De geweldsbeelden kunnen tot angsteffecten en schrikreacties leiden', vertelt Peter Nikken, bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding. Luister Radar Radio terug: Apple wijst verantwoordelijkheid af bij gewelddadige reclames in kinderapps.

Nieuwe poll

Ben je lid van het Radar Testpanel? Dan staat er een nieuwe poll klaar op je panelpagina. Ben je geen lid van het Radar Testpanel? Ook jij kunt je mening geven: we leggen je dan behalve pollvragen ook vragenlijsten voor. Bijvoorbeeld over onderwerpen in de uitzending van Radar. Daarmee laat je dus jouw mening en ervaringen meetellen. Aanmelden kan hier.