92% van mensen met ernstige coronaklachten houdt last

250822_longcovidsite.jpg

Van de ernstig zieke coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, heeft 92 procent een jaar later nog altijd klachten. Ze hebben vooral last van pijn, kortademigheid, hevige vermoeidheid en problemen met hun geheugen of concentratie, melden onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, Rijndam Revalidatie en zorginstelling Laurens. Volgens de onderzoekers worden de langetermijneffecten van de pandemie nog steeds onderschat.

Dat relatief veel mensen langdurige klachten overhouden aan Covid-19 is al langer bekend. Na een milde infectie geldt dat volgens eerder onderzoek voor ongeveer 1 op de 8 mensen. Dit nieuwe onderzoek maakt duidelijk dat mensen die dusdanig ziek worden van het virus dat ze in het ziekenhuis belanden, daar bijna altijd langdurig last van houden. In de studie zijn gegevens onderzocht van 492 mensen die aan het begin van de pandemie werden opgenomen in de regio Rijnmond.

Aanhoudende klachten met veel impact

'Wat opvalt is dat er vrijwel geen verbetering zit in de klachten. Het zijn aanhoudende klachten die veel impact hebben op de kwaliteit van leven en kennelijk niet goed reageren op het huidige behandelaanbod', zegt onderzoeksleider en longarts Merel Hellemons van het Erasmus MC. Zowel patiënten die op de intensive care hebben gelegen als patiënten die op verpleegafdelingen waren opgenomen houden langdurig last van klachten. De onderzoekers concluderen dan ook dat hier geen sprake is van een specifiek post-ic-syndroom. Van ic-opnames is bekend dat mensen nadien vaak last houden van problemen.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat mensen met de ernstigste klachten wel veel baat hebben bij revalidatiezorg. Die zorg bevordert vooral het lichamelijk herstel. Op vermoeidheid en cognitieve problemen, zoals concentratieverlies, heeft de revalidatie vaak minder effect.

Meer onderzoek nodig

Volgens de wetenschappers is nog te weinig bekend over de oorzaken van langdurige covid. Ze pleiten daarom voor meer onderzoek. De resultaten van hun onderzoek hebben ze gepubliceerd in twee wetenschappelijke tijdschriften, het European Respiratory Journal Open Research en The Lancet Regional Health - Europe.

Bron: ANP / AD