background branding

98 procent van de Android-smartphones niet up-to-date

android-update-011117.jpg

Veel smartphones die op Android draaien zijn niet up-to-date. Meer dan een kwart van de toestellen draait op het oudere Android 6, dat ruim 2 jaar geleden is uitgebracht. Slechts 2 procent van de consumenten heeft de update naar Android 8 geïnstalleerd, die augustus dit jaar is uitgebracht. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat sommige nieuwe toestellen Android 8 niet ondersteunen. Zo krijgt de nieuwe smartphone Alcatel US HD geen update naar deze versie. Op de Samsung Galaxy Note 8 staat zelfs versie 7.1.1, terwijl de telefoon uit is gekomen na de introductie van Android 8.

Android 8 draait alleen op beide Pixel-modellen van Google en op de twee meest recente van Nexus-toestellen. Android 7 en 7.1 worden gebruikt door alle toestellen van General Mobile en het merendeel van Lenovo- en Sony-toestellen. De smartphones van Acer, Huawei en Wiko worden niet langer geüpdatet en draaien op een oudere versie dan Android 6.

Veiligheids- en functie-updates

Fabrikanten leveren veiligheids- en functie-updates. Bij de eerste ligt de focus op het dichten van lekken in software en het tegengaan van bijvoorbeeld malware, bij de tweede update ligt deze op het optimaliseren van het toestel en het uitbrengen van nieuwe functies. Android 8 maakt het gemakkelijker voor fabrikanten om kleine verbeteringen toe te voegen die de veiligheid verbeteren. Op dit moment duurt het lang voordat sommige fabrikanten updates uitbrengen voor toestellen en in sommige gevallen gebeurt dit niet. Hierdoor zijn oudere Android-telefoons vaak minder goed beveiligd tegen onder andere malware.

De Consumentenbond wil dat telefoons minimaal twee jaar na aankoop voorzien worden van veiligheids- en versie-updates. Hierover voert de bond een bodemprocedure tegen Samsung. De zitting van deze rechtszaak vindt plaats op 26 maart 2018.

Welke versie heeft jouw telefoon?

Bij een Android-smartphone kun je bij de instellingen zien welke update jouw telefoon heeft. Ga hiervoor naar Instellingen > Toestel-info > Software-info.

Bron: Consumentenbond