Beveiliging van veel Android-smartphonemodellen niet up-to-date

android-telefoon-slecht-beveiligd-780.jpg

De helft van de smartphones met het Android besturingssysteem blijft achterlopen met beveiligingsupdates van de telefoons. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Slechts 5 procent van de Android smartphones beschikt over de meest recente veiligheidsupdate van augustus, 11 procent heeft de update van juli van dit jaar.

Lekken dichten

Volgens de bond zijn de beveiligingsupdates belangrijk omdat hiermee problemen met de beveiliging van de telefoons kunnen worden voorkomen. Met een veiligheidsupdate worden lekken in de software gedicht en worden smartphones ook vaak veiliger.

Fabrikanten hadden beloofd sneller met updates te komen. Maar alleen van Google (Pixel en Nexus) hebben alle modellen de meest recente veiligheidsupdate van augustus. Samsung geeft een wisselend beeld: een aantal smartphones heeft een recente veiligheidsupdate, maar er zijn ook een paar modellen met een update van een half jaar of ouder.

In mei klaagde de Consumentenbond hier ook al over. Zie: Kwart Android-smartphones niet voorzien van laatste beveiligingsupdate.

Bron: ANP