background branding

Aan rookverbod horeca valt niet te tornen

Het rookverbod voor de horeca blijft overeind ook als er installaties worden uitgevonden en geïnstalleerd die alle rook kunnen wegzuigen. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in zijn Nota naar aanleiding van verslag wetsvoorstel wijziging Tabakswet.

Uit de plannen leek op te maken dat het in de toekomst misschien anders zou kunnen uitpakken, maar Van Rijn wil duidelijkheid. Hij schrapt daarom een uitzonderingsbepaling 'gelet op het feit dat er binnen afzienbare termijn geen nieuwe technologieën te verwachten zijn die hetzelfde effect hebben als een rookverbod.'

Volledige bescherming tabaksrook


Volledige bescherming tabaksrook

'Hiermee breng ik tot uitdrukking dat de hoofdregel van de Tabakswet is dat volledige bescherming tegen tabaksrook slechts bereikt wordt door een rookverbod', aldus de bewindsman.

Voor het toezicht op het rookverbod is voor 2014 een bedrag van in totaal 2.939.800 euro begroot. Voor het speciale team bestaande uit jonge toezichthouders is verder 1.500.000 euro apart gelegd.

Naleving verbetert


Naleving verbetert

Volgens Van Rijn verbetert de naleving van het rookverbod langzamerhand. De inzet van het voorgenomen team van jonge toezichthouders zal naar verwachting enkele honderden extra boetebeschikkingen opleveren, schrijft hij. 'Er worden in het totaal echter geen substantiële extra inkomsten verwacht.'

Bron: ANP