background branding

Van Rijn: Rookverbod per direct in alle cafés

Vanaf nu mag in geen enkel café meer worden gerookt. Dat mag ook niet meer in de kleine kroegen zonder personeel waarvoor tot nu toe een uitzondering werd gemaakt in het rookverbod voor de horeca.

Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdagavond bekendgemaakt. Aanleiding voor zijn besluit is de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober. Die bepaalde dat de huidige uitzondering voor kleine cafés ongeldig is, net zoals eerder het gerechtshof ook al deed.Per direct

Het verbod zal per direct worden gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als de kroegbazen die onder de uitzondering vielen vanaf nu de fout ingaan, krijgen ze de eerste keer een waarschuwing als dit voor 1 januari gebeurt. Maar bij een herhaalde overtreding volgt meteen een boete van 600 euro.

Op 1 januari 2015 zou het rookverbod sowieso voor alle cafés gaan gelden, omdat de politiek daar op aanstuurde. Omdat de Eerste Kamer dat totaalverbod voor de hele horeca nog moet bekrachtigen, mocht er tot nu toe nog wel gerookt worden in de kleine cafés. De staatssecretaris haalt het totale verbod nu met de uitspraak in zijn hand enkele maanden naar voren.

Kleine kroegen


Kleine kroegen

De uitzondering voor kleine kroegen werd in 2010 ingevoerd door minister Edith Schippers (Volksgezondheid). In de eenmanszaakjes hoefde geen personeel beschermd te worden tegen de schadelijke effecten van meeroken, was de gedachte.

Daarna volgden enkele rechtszaken. Van Rijn wilde een uitspraak van de hoogste rechterlijke instantie om een einde te maken aan alle juridische discussies.

Verrast door besluit


Verrast door besluit

Stichting Rokers Belangen (SRB) is verrast door het besluit van de staatssecretaris. 'Ik denk dat het voorstel toch echt eerst nog door de Eerste Kamer moet', aldus een woordvoerder.

'Als die het totaalverbod niet bekrachtigt, zal Van Rijn zijn huiswerk opnieuw moeten doen.' De stichting vindt het bijzonder dat de staatssecretaris op deze manier met de uitspraak van de Hoge Raad omgaat.Geen extra controle

De NVWA gaat niet extra controleren of kleine kroegen zonder personeel zich aan het rookverbod houden. 'Het normale controlebeleid wordt voortgezet, er komen geen extra controles bij', aldus een woordvoerder van de NVWA woensdag.

Bron: ANP