background branding

Rookverbod nog niet overal nageleefd

Steeds meer cafés en discotheken zijn rookvrij, maar nog niet overal wordt het rookverbod nageleefd. In zo'n 29 procent van deze horecagelegenheden die onder het rookverbod vallen, werd eind november nog gerookt. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Staatssecretaris Martin van Rijn stuurde donderdag een brief hierover aan de Tweede Kamer.

Volgens de NVWA was in het najaar van 2012 zo'n 61 procent van de cafés en discotheken rookvrij, eind 2013 was dat dus 71 procent. Inspecteurs van de NVWA voerden vorig jaar tot en met november 3255 rookcontroles uit in deze gelegenheden en deelden 1063 waarschuwingen of boetes uit. Een boete voor het negeren van het rookverbod kan oplopen tot 4500 euro.

Volgens de NVWA is de naleving van het rookverbod door restaurants, hotels, cafetaria's, sportkantines en gelegenheden voor kunst en cultuur met 96 procent 'onverminderd hoog'. Verder noemt de organisatie het opvallend dat steeds meer kleine cafés, waar gerookt mag worden, rookvrij zijn. In het najaar van 2012 was dit percentage nog 31 procent, een jaar later was dat 43 procent, aldus de NVWA.

Risicogericht toezichtVerantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn noemde bij de NOS het aanpakken van roken in cafés een kwestie van een 'lange adem'. Hij verwijst naar extra capaciteit van controleurs en het zogeheten risicogericht controleren. Volgens hem is het niet nodig om elk café te bezoeken en te controleren. Volgens hem is een efficiënte inzet een risicogericht toezicht.

Clean Air Nederland liet weten 'geschokt' te zijn over de 'slechte cijfers'. De antirookorgansiatie roept Van Rijn op overtreders van het rookverbod harder aan te pakken. Cafés en discotheken die stelselmatig het rookverbod negeren, moeten voor een bepaalde periode, minstens 2 weken worden gesloten. 'Dit heeft meer effect dan het uitdelen van een boete', meent Clean Air Nederland.

Bron: ANP