Aanbetalingen: wat mag de verkoper vragen?

keukenkopen76.jpg

Je koopt een keuken of een bank en moet hiervoor een deel aanbetalen. Hoeveel mag een winkel eigenlijk vragen? En wat gebeurt er als het bedrijf tussentijds failliet gaat? Radar zocht het uit.

Het is gebruikelijk om een aanbetaling te vragen als de verkoper een grote investering voor jou doet of als een product op maat wordt gemaakt. Voorbeelden zijn: een keuken of een bank bestellen, of een trouwjurk op maat laten maken.Wat zijn de regels bij een aanbetaling?Wettelijk mag de verkoper niet meer dan 50 procent van het aankoopbedrag als aanbetaling vragen. Er mag meer gevraagd worden, zelfs het hele aankoopbedrag, maar alleen als koper en verkoper dit samen overeenkomen. De handtekening van de koper is daarbij vereist. Als de winkel aangesloten is bij een brancheorganisatie, kan het zo zijn dat er andere regels gelden. Wanneer het bedrijf verbonden is aan de Centrale Branchevereniging Wonen, mag de verkoper maximaal 25 procent als aanbetaling vragen op een product. Daarnaast geldt een aanbetaling van maximaal 15 procent op bijvoorbeeld keukens, verschillende soorten vloeren en badkamers. Klik hier om alle regels bij een aanbetaling van de CBW te bekijken. Wat kun je doen als er in de algemene voorwaarden staat dat je meer dan 50 procent moet aanbetalen?

Als er in de algemene voorwaarden staat dat je meer dan 50 procent moet betalen, overtreedt de verkoper de wet. Als je de bank of keuken wilt, maar niet meer dan 50 procent aan wilt betalen, kun je de verkoper hierop aanspreken. Op de website van de ConsuWijzer vind je een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken. In deze brief geef je aan dat je het er niet mee eens bent om meer dan 50 procent te betalen en dat je daarmee wettelijk in je recht staat.Wat gebeurt er als het bedrijf waaraan ik de aanbetaling heb gedaan failliet gaat?

Vaak ben je je geld kwijt als het bedrijf waaraan je je aanbetaling hebt gedaan failliet gaat. Als consument sta je achteraan in de rij van schuldeisers. Het is wel slim op je te allen tijde als schuldeiser bij de curator te melden. Is de winkel aangesloten bij een brancheorganisatie? Dan kan het zo zijn dat je je aanbetaling terug krijgt, of een aankoop mag doen bij een andere winkel. Een voorbeeld van zo’n organisatie is de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Als de winkel een CBW-erkende winkel is, dan is de winkel aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen. In dit geval word je doorgestuurd naar een andere CBW-erkende winkel, waar het bedrag wat je aanbetaald in mindering wordt gebracht geldt bij de aanschaf van een nieuw product.Tips bij een aanbetaling 1. Zo min mogelijk aanbetalen

Probeer te regelen dat je zo min mogelijk aanbetaalt, je loopt dan minder risico.2. Vraag om een betaalbewijs

Wanneer de winkel failliet gaat kun je aan de hand van een betaalbewijs aantonen dat je een aanbetaling hebt gedaan.3. Controleer of de winkel is aangesloten bij een brancheorganisatie die verbonden is aan de Geschillencommissie

Logo’s van brancheorganisaties zijn vaak zichtbaar op bordjes in winkel en/of op de website van het bedrijf. Je kunt van te voren aan de verkoper vragen of zij bij een brancheorganisatie aangesloten zijn en hoe het zit met de voorwaarden bij een aanbetaling. Een voorbeeld van zo’n brancheorganisatie is het eerdergenoemde CBW.

Het is belangrijk om na te gaan of de brancheorganisatie ook aangesloten is bij de Geschillencommissie. Wanneer er een conflict ontstaat tussen jou en de verkoper over de aanbetaling, kun je de Geschillencommissie inschakelen om een onafhankelijk oordeel te geven en het conflict op te lossen. Klink hier voor een overzicht van brancheorganisaties die aangesloten zijn bij de Geschillencommissie.