background branding

Product gekocht in uitverkoop: heb je recht op garantie?

Stel je koopt een bank in de uitverkoop of bij een outlet. Na een paar maanden gaat hij kapot. Heb je dan ook recht op garantie? We zetten de regels op een rijtje.

Gerard112 kocht een bank in de uitverkoop bij Goossens Wonen & Slapen. Volgens de winkel heeft hij geen garantie, omdat hij de bank in de outlet heeft gekocht. Wat zijn de regels omtrent garantie op producten die je in de uitverkoop koopt? Die vraag stelden we aan Anneke van Kesteren van het Juridisch Loket.Lees hier het topic

Gelden er andere garantieregels in de uitverkoop?

Nee. Consumenten hebben ook bij aankopen in de uitverkoop of bij een outlet recht op garantie. Er is contractuele garantie. Dit is de garantie die de verkoper voor een bepaalde periode geeft. Daarnaast is er de wettelijke garantie. Dat houdt in dat consumenten recht hebben op een deugdelijk product. Wat is dan een deugdelijk product? Dat is afhankelijk van het product, wat je ervan mag verwachten en wat je de prijs van het product is.

Mag een outletwinkel zelf regels gaan bedenken?

Nee, de winkel mag niet ineens zeggen dat je als consument geen garantie hebt. Een outlet moet bij hetgeen dat ze verkopen informatie verschaffen. Voorbeeld: je ziet een jas hangen in een outletwinkel. Er kan een klein foutje in de jas zitten. De prijs is een stuk lager. Dan wordt dat duidelijk vermeld.

Wat moet je doen als een verkoper geen garantie aanbiedt?

Als je een klacht hebt over een product en je komt er niet uit met de winkel, dan kan je je klacht neerleggen bij de Geschillencommissie. Die zal beide partijen horen. Ook kan de Geschillencommissie een onafhankelijk deskundige inzetten. De wet zegt dat de verkoper de koopovereenkomst moet nakomen als er sprake is van een ondeugdelijk product. Als je als consument de zaak wint bij de Geschillencommissie, dan worden de kosten voor de procedure betaald door de verliezende partij.

Europese regels in Nederland

Consumenten worden steeds beter beschermd in Europa. Volgens Europese regelgeving hebben consumenten recht op twee jaar garantie. Nederland heeft die regelgeving op dat vlak niet overgenomen, omdat er in Nederland sprake moet zijn van een deugdelijk product. Stel: je koopt voor veel geld een wasmachine van een goed merk en je krijgt van de winkel twee jaar garantie, dan wil dat niet zeggen dat je geen garantie meer hebt als je wasmachine kapot gaat kort na die twee jaar. Je mag verwachten dat een wasmachine immers wel langer meegaat dan twee jaar.