background branding

'Aanpak adresfraude loont'

toeslag194_780.jpg

De extra aandacht die er sinds 2015 wordt gegeven aan het bestrijden van adresfraude werkt.

Het kabinet gaat de komende acht jaar dan ook voort op de ingeslagen weg, meldt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag.

Extra controles

Sinds afgelopen jaar zijn bij wijze van proef ruim 12.000 adressen bezocht. Meer dan 5000 keer bleek dat een verkeerd adres was opgegeven om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een toeslag of uitkering. Door de extra controles werd volgens de minister voorkomen dat ten onrechte ongeveer 14 miljoen euro aan uitkeringen werd verstrekt, schrijft Plasterk.

Signaal

De aanpak zal nu in meer gemeenten worden toegepast. Dat is goed voor de schatkist en de overheid geeft meteen het signaal dat het adresfraude niet accepteert, aldus de minister. 'Voorheen zagen we veel jonge studenten die zich als uitwonend inschrijven om meer studiefinanciering te ontvangen, terwijl ze gewoon thuis wonen. Dit is een van de eerste zelfstandige daden van een jongvolwassen persoon en die is dan meteen frauduleus. En nu zie je vaker dat vaders zich kort na de geboorte van hun kind uitschrijven bij de partner, zodat deze partner allerlei alleenstaande ouder kortingen krijgt. We moeten laten zien dat dit niet kan en ook niet loont.'

Bron: ANP