'Gemeenten controleren Basisregistratie niet'

brp_780.jpg

Het is mogelijk om je zonder controle op een adres in te schrijven bij de gemeente.

Dat heeft KRO-NCRV-tv-programma De Monitor ontdekt. Journalist Teun van de Keuken schreef zich zonder problemen in op het woonadres van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in Amsterdam.

Problemen

Gemeenten hebben de wettelijke taak om te controleren of de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) kloppen. Bij De Monitor hadden zich echter verschillende mensen gemeld die problemen ondervonden omdat onbekenden abusievelijk of illegaal op hun adres stonden ingeschreven. Vanuit de BRP worden gegevens doorgegeven aan andere overheidsdiensten, waardoor foute gegevens grote gevolgen kunnen hebben.

Minister Plasterk liet in een schriftelijke reactie weten dat 97 procent van de gegevens in de BRP klopt. Slechts een klein percentage zou fraude willen plegen.

Boete

Tegen het ANP zei de bewindsman vrijdag de actie van De Monitor 'ongepast' te vinden. Inhoudelijk wilde hij niet op de zaak ingaan, 'omdat ik het een aanfluiting vind'. Aangifte gaat Plasterk evenwel niet doen. Volgens een woordvoerster van het ministerie kan Van der Keuken waarschijnlijk wel rekenen op een bestuurlijke boete van de gemeente Amsterdam van 350 euro. Volgens haar is het strafbaar om je met frauduleuze bedoelingen in te schrijven op het adres van een ander.

In het geval van Van der Keuken kwam de inschrijving snel aan het licht, doordat de gemeente ter controle een brief had gestuurd aan de bewoners van het adres. 'Hij heeft er welgeteld één dag ingeschreven gestaan', aldus de woordvoerster van Binnenlandse Zaken.

Bron: ANP