Aantal aangevraagde hypotheken sterk gedaald

Hypotheekhuisje-geld125142671_s.png

Nu de rentes op kredieten oplopen, zijn er minder mensen die een hypotheek hebben aangevraagd, zo blijkt uit cijfers van De Hypotheker. In het derde kwartaal van dit jaar was er voornamelijk minder vraag naar het oversluiten van een bestaande hypotheek, maar ook het aantal huizenkopers die een hypotheek aanvroegen was kleiner dan in het derde kwartaal vorig jaar.

De Hypotheker meldt dat het totale aantal aanvragen van een hypotheek voor de aankoop van een huis met 7 procent gedaald is. Het complete aantal aanvragen is met 20 procent gedaald vergeleken met het derde kwartaal van 2021. In juli, augustus en september vorig jaar was het gemiddelde hypotheekbedrag voor een woning 324.000 euro. Dit jaar is dat gedaald naar 309.000 euro. 

Jonge woningkopers

De Hypotheker meldt dat juist jonge huizenkopers vaker een hypotheek aanvroegen voor de aankoop van een woning. Het aantal aanvragen bij de woningkopers tot 35 jaar steeg met 13 procent . Ook het aantal aanvragen voor een lening om huizen te verduurzamen steeg, met 9 procent.

Bron: AD