Lage hypotheekrente niet altijd mee naar volgende huis

Hypotheekrente.jpg

In bijna alle hypotheekcontracten staat dat je de rente mag meeverhuizen naar een volgende woning. Vereniging Eigen Huis constateer dinsdag in een brandbrief, dat het in de praktijk helaas anders is. De Telegraaf schrijft dat de meeste geldverstrekkers zich verschuilen achter bancaire regels en eisen toch de huidige hoge rente. ‘Vooral doorstromers zijn de klos.’  

Het probleem zit bij hypotheekcontracten met een resterende looptijd korter dan tien jaar. Als je die rente wilt ‘meeverhuizen’, zijn geldverstrekkers door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verplicht om het leenbedrag te toetsen op een fictieve rente van 5 procent.

Noodgedwongen een hogere rente

Volgens directeur Karsten Klein van Eigen Huis kan daardoor minder worden geleend. ‘Voor mensen die voor de aankoop van hun volgende woning maximaal moeten lenen, zal deze beperking betekenen dat ze hun lage rente - vaak tussen 1 procent tot 2 procent - verliezen. Hun nieuwe hypotheek kan dan alleen rondkomen als zij noodgedwongen kiezen voor een veel hogere rente van 3,5 tot 4,5 procent.’ Bij contracten langer dan 10 jaar mag de bank wel toetsen aan de actuele rente.

Rentemiddeling goed alternatief

Eigen Huis vindt rentemiddeling een goede methode om klanten toch te laten profiteren. Je betaalt dan het gemiddelde van de oude en nieuwe rente. ‘Helaas zijn tot nu toe slechts enkele geldverstrekkers hiertoe bereid’, stelt directeur Klein. 

Onnodig dure hypotheek

Banken die rentemiddeling niet aanbieden, wijzen op het gevaar van overkreditering dat met de AFM-toetsrente moet worden voorkomen. Volgens Hans André de La Porte van eigen huis, is dat geen goed argument. Hij vindt dat mensen onnodig worden opgezadeld met een dure hypotheek. ‘Als mensen die lage hypotheekrente konden krijgen voor hun oude huis, dan kunnen ze die ook wel een aantal jaar voortzetten in hun nieuwe huis.’

Bron: De Telegraaf