Je gaat verhuizen! Op een rijtje wat je allemaal moet regelen

verhuizen-100220222.jpg

Bij een verhuizing komt een hoop kijken. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rij zodat jij volledig voorbereid je nieuwe stulpje kunt betrekken.

Het verschilt natuurlijk per situatie wat er allemaal moet gebeuren, zo spelen bij je eigen koophuis weer andere zaken dan wanneer je een huis huurt. We leggen de hoofdzaken uit, maar ga ook voor jezelf na wat er in jouw situatie nodig is. 

Geef je adreswijziging door

Een eerste ding is het doorgeven van je adreswijziging bij de gemeente. Dit is natuurlijk belangrijk om je in te kunnen schrijven bij je nieuwe huis, en zo zorg je er ook voor dat je post op de juiste deurmat valt. Zodra je adreswijziging hebt doorgegeven wordt dat namelijk geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP), waardoor veel instanties automatisch van jouw verhuizing op de hoogte worden gesteld. Op de site van Rijksoverheid kun je zien welke bedrijven en instanties dit zijn.

Bedrijven en instanties die je gegevens niet uit de BRP kunnen halen, moet je zelf op de hoogte stellen van de verhuizing. Je kunt hier ook de verhuisdienst van PostNL voor gebruiken, al moet je hier wel voor betalen. 

Vereniging Eigen Huis adviseert om je adreswijziging door te geven tussen vier weken vóór de verhuizing en uiterlijk vijf dagen na de verhuisdatum.  

Regel je energiecontract

Je wilt je nieuwe huis natuurlijk niet betrekken in het donker en zonder warmte, dus zorg ervoor dat je tijdig je energiecontract geregeld hebt (uiterlijk zo'n twee weken voor overdracht). Je kunt ervoor kiezen om je huidige energiecontract mee te nemen, al kan het zeker lonen om te onderzoeken of overstappen niet voordeliger is.

Wat voor jou de beste deal is, is afhankelijk van je situatie. Zo ligt het aan je huidige contract of je überhaupt zonder kosten kan overstappen; soms wordt er een opzegboete gerekend. Gebruik vergelijkingssites om tot de beste deal te komen. Houd ook rekening met hogere energiekosten als je nog een tijdje twee huizen bezit. 

Internet, bellen, tv: overstappen kan lonen

Net als je energiecontract is een abonnement voor internet, bellen en tv vrij essentieel in je nieuwe huis. Je kunt je abonnement soms meenemen, maar ook hier geldt: aanzienlijke kans dat je voordeliger uit bent als je overstapt. Als je je abonnement wil houden, onderzoek dan of je aanbieder levert in je nieuwe buurt en geef je verhuizing op tijd door. 

Het is sowieso goed om met je verhuizing je abonnementen eens onder de loep te nemen. Heb je überhaupt nog wel een vaste telefoon nodig? Of een tv-aansluiting? Misschien ben je wel oké met een wifiverbinding en je abonnementen op streamingdiensten.

Wil je overstappen? Radar helpt je in een ander artikel bij het maken van de juiste keuze voor een abonnement.

Opstalverzekering en inboedelverzekering

Als je een huis koopt ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan de buitenkant van je huis, bijvoorbeeld door brand of storm. Woon je in een appartement? Dan regelt meestal de VvE een gezamenlijke opstalverzekering; check dit wel even voor de zekerheid. In een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. 

Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe opstalverzekering af te sluiten, maar je kunt 'm ook meenemen. Weet wel dat de hoogte van de premie wordt bepaald op basis van de eigenschappen van je huis, dus het kan dat de premie verandert als je de verzekering meeneemt. 

Een andere verzekering die belangrijk is om te regelen is de inboedelverzekering, waarmee je de spullen verzekert die niet 'vastzitten'. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden.

Als je een verzekering meeneemt, check dan goed of de dekkingen in je nieuwe situatie ook gelden. En net als bij energie- en internetcontracten kan het lonen om over te stappen van aanbieder. 

Nieuwe huisarts en tandarts?

Als je naar een andere buurt verhuist, zal je soms ook andere zorgaanbieders moeten kiezen. Naast dat het onpraktisch is als je huisarts in een andere stad zit, hebben huisartsen dit zelf ook liever niet.

Het ligt aan de buurt of je überhaupt een keuze hebt qua zorgaanbieders, maar het is goed om te weten waar je naar op zoek bent. Heb je bijvoorbeeld liever een huisarts met telefonisch spreekuur? Vind je het belangrijk dat je online afspraken kunt maken? En is het voor je van belang of de huisarts een man of een vrouw is? Bedenk wat jij belangrijk vindt en kijk op de site Kies Uw Huisarts welke mogelijkheden je hebt in jouw buurt. 

Daarbij is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat zorgverzekeraars niet met elke zorgverlener contracten afsluiten. Dit betekent dat de kosten niet bij elke aanbieder (volledig) worden vergoed; check dus bij je zorgverzekeraar met welke zorgverleners afspraken zijn gemaakt en neem dit mee in je keuze. 

Overige tips

  • Controleer de water- en energiestanden van je oude huis op de dag van vertrek en van je nieuwe huis op de dag dat het wordt opgeleverd. Dit heb je bijvoorbeeld nodig voor de eindafrekening van je energiecontract (als je overstapt) of om door te geven aan het waterbedrijf in jouw regio.
  • Ga na of je alles zelf wil doen of een verhuisservice in de hand neemt. Een verhuisservice kan geld kosten, maar wel veel tijd besparen. Lees meer over waar je moet letten als je een verhuurbedrijf inhuurt. Ook heeft Radar een artikel over wat je rechten zijn als een verhuurbedrijf schade aanbrengt aan je spullen.
  • Ga je samenwonen? Let dan op dubbele kosten, bijvoorbeeld doordat je allebei een internetabonnement of een inboedelverzekering hebt. 
  • Let op verborgen gebreken in je nieuwe huis. Lees meer over wat je kunt doen bij verborgen gebreken

Bron: ACM / Consumentenbond / Vereniging Eigen Huis