Aantal autodiefstallen neemt af

diefstalauto.jpg

In Nederland worden steeds minder auto's gestolen. In 2016 waren het er 9179, dat is 9 procent minder dan in 2015. Het is de eerste keer dat het aantal gestolen auto's onder de 10.000 daalt.

Dat zegt Titus Visser, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Een bijzondere mijlpaal, aldus de stichting. Opvallend is ook dat het aantal teruggevonden personenauto's voor het eerst sinds jaren een lichte stijging (2,1 procent) laat zien.

Forse daling gestolen jonge auto's

Opmerkelijk is volgens AVc ook de forse daling afgelopen jaar van het aantal gestolen jonge personenauto's van 0 tot en met 3 jaar (min 27 procent). Er zijn er maar liefst 775 minder van gestolen. De dalende trend van de afgelopen drie jaar zet hiermee door.

Toenemende traceerbaarheid

Verbeterde alarmsystemen in combinatie met de toenemende traceerbaarheid, is één van de verklaringen voor deze afname. Deze maken het criminelen steeds lastiger jonge voertuigen te stelen en om te katten. Ook de aanpak van de handel in gestolen onderdelen door onder meer politie en verzekeraars verstoort de criminele activiteiten.

Bron: ANP