Aantal hypotheekaanvragen stijgt naar recordhoogte

hypotheekaanvraag.jpg

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorige maand tot een recordhoogte gestegen. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) deden veel mensen snel een aanvraag de deur uit, omdat de hypotheekrentes na een lange periode van daling weer wat zijn opgelopen.

Alles bij elkaar telde de organisatie in november circa 46.500 aanvragen. Dat is bijna de helft meer dan de maand ervoor. 'Het maandrecord van juni 2015 met 42.500 aanvragen is hiermee verbroken', verklaart HDN-directeur Dorine van Basten. Dat eerdere record was volgens haar te danken aan het aanpassen van de normen voor de Nationale Hypotheek Garantie per 1 juli 2015.

Aantrekkende woningmarkt

De hypotheekaanvragen in Nederland zitten al langer in de lift. De cijfers weerspiegelen de aantrekkende woningmarkt. In totaal zijn er dit jaar tot en met november al 327.000 aanvragen via HDN verzonden. Dat is ongeveer 22 procent meer tegen opzichte van dezelfde periode vorig jaar. HDN is een initiatief van diverse financiële concerns en registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland.

Bron: ANP