Hypotheekrente: is de bodem bereikt?

dalende-euro-rente-16-780.jpg

Voor het eerst sinds 2012 hebben hypotheekverstrekkers de rente verhoogd, of zijn van plan dit te doen. De rentestijging heeft mogelijk te maken met de verkiezingszege van Trump, meldt de NOS woensdag.

Is de bodem van de hypotheekrente nu bereikt? 'Je kunt daar eindeloos over speculeren, maar ik kan daar niets over zeggen', aldus financieel expert Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl. Het beleid van Trump speelt een rol bij het al dan niet doorzetten van de stijgende trend. Ook de plannen van de Europese Centrale Bank zijn daarbij van belang.

(Nog snel) profiteren van de lage rente?

Heb je een variabele hypotheekrente? Dan kun je besluiten om deze vast te zetten, zodat je langer voordeel hebt van de lage rente. Controleer bij je bank of je daar extra voor moet betalen, bijvoorbeeld voor administratie- of advieskosten.  Vastgezette periode openbreken

Heb je de hypotheekrente voor langere tijd vastgezet? Je hebt twee opties, legt De Leeuw uit. Je kunt ervoor kiezen om de vastgezette periode open te breken. Je krijgt dan wel een boete. Kun je deze boete zelf betalen, of kun je deze meefinancieren in je hypotheek? Dan heeft deze optie in veel gevallen de voorkeur.Rentemiddeling

Banken bieden ook steeds vaker de mogelijkheid voor rentemiddeling. Je huidige rente wordt dan gemiddeld met de actuele rente. Je hoeft vooraf geen boete te betalen, deze wordt uitgesmeerd.

Onderzoek grondig of rentemiddeling gunstig is. Op te korte termijn kan het goed uitpakken, je maandlasten gaan namelijk omlaag. Als je kijkt naar de lange termijn, blijkt echter vaak dat je duurder uit bent.Kijk ook de livestream van Radar met Thomas de Leeuw: Hoe kun je profiteren van de lage rente?

Bron: Radar / NOS