Afsluiter hypotheek zet rente langer vast

hypotheek0405_780.jpg

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kiezen Nederlanders de laatste tijd steeds vaker voor een langere rentevaste periode, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

De extreem lage hypotheekrente maakt het aantrekkelijk om deze voor een langere tijd vast te zetten. Dan komen de maandlasten immers voor een langere tijd relatief voordelig uit.

Stijging

Volgens DNB koos in maart ruim een vijfde (20,5 procent) van de mensen die een nieuwe hypotheek afsloten of hun contract heronderhandelden, voor een rentevaste periode langer dan tien jaar. Vorig jaar deed nog ongeveer 16 procent dat en in 2014 slechts 6 procent.

Ook bij de rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar signaleert DNB een stijging. In maart gaf ruim de helft van de hypotheekafsluiters (52 procent) de voorkeur aan die optie. Twee jaar geleden ging het nog om ongeveer 39 procent.

In maart werd in Nederland overigens voor bijna 10 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt. De rente op deze nieuwe hypotheken bedroeg gemiddeld 2,69 procent.

Europa

Elders in Europa zetten huishoudens hun rente al geruime tijd langer vast. Een rentevaste periode van tien jaar of langer kreeg vorig jaar de voorkeur van bijna de helft (47 procent) van de hypotheekafsluiters in de eurozone. Dik een vijfde (22 procent) koos voor een vaste rente over een tijdspanne tussen de vijf en tien jaar.

Bron: ANP