Bank niet verantwoordelijk voor restschuld

hypotheek106_780.jpg

Banken zijn niet verantwoordelijk voor de financiële problemen van klanten die jaren terug een forse hypotheek afsloten en nu kampen met een grote restschuld omdat de huizenprijzen zijn gedaald. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag.

Het ging om een zaak van een klant van ABN AMRO die tien jaar terug, voor de crisis op de woningmarkt, een hypotheek van ruim een miljoen afsloot voor het bouwen van een villa. De klant probeert het huis al jarenlang tevergeefs te verkopen en heeft daardoor te maken met financiële schade.

'Niet de schuld van de bank'

Volgens het hof is die schade echter niet de schuld van de bank. Het is immers algemeen bekend dat de prijzen van woningen in Nederland zowel kunnen stijgen als dalen, zo staat in het arrest. Daar had de bank niet voor hoeven te waarschuwen.

De klant heeft volgens het hof niet voldoende onderbouwd dat de destijds getaxeerde waarde van de villa niet zou stroken met de werkelijke waarde. De klager vond verder dat de financiële sector collectief verantwoordelijk is voor de crisis op de woningmarkt omdat zij veel te hoge leningen heeft verstrekt. Op dat argument wilde het hof niet inhoudelijk ingaan, omdat het voor deze zaak geen juridische betekenis heeft.

De zaak diende eerder al voor een gewone rechter. Die kwam toen tot dezelfde slotsom.

Bron: ANP