ABN in beroep in zaak hypotheekrente

abn_780.jpg

ABN AMRO gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter in een zaak rond het terugbetalen van hypotheekrente aan duizenden klanten.

Volgens ABN is het vonnis gebaseerd op een verkeerde uitleg van Europese regels en uitspraken, en gaven de marktomstandigheden aanleiding tot een verhoging van de rente.

30 tot 65 miljoen euro

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in november dat ABN klanten onterecht jarenlang te veel hypotheekrente betaald zou laten hebben. Zie ook de uitzending van Radar hierover. Die uitspraak kan tot gevolg hebben dat de bank dat geld terug moet betalen. Volgens de claimstichting Stop de Banken gaat het om een bedrag van naar schatting tussen 30 en 65 miljoen euro.

Extra rente-opslag

Stop de Banken begon in 2012 samen met de stichting Euribar namens enkele honderden aangesloten gedupeerden een rechtszaak. De aanleiding was dat ABN tussentijds eenzijdig extra rente-opslagen had afgekondigd voor bijna 5000 klanten met een zogenoemde euribor-hypotheek, afgesloten in de periode 2005-2009. Dat zijn variabele hypotheken waarbij de rente meebeweegt met de rente (euribor) die banken elkaar onderling berekenen. De betreffende klanten betaalden daarbovenop een opslag. Die had de bank tussentijds in een aantal stappen verhoogd.

Onvoldoende informatie

De rechter oordeelde dat ABN dit ten onrechte heeft gedaan, onder meer omdat de bank van tevoren onvoldoende had duidelijk gemaakt hoe het zogenoemde wijzigingsbeding werkte. ABN stelt echter dat het niets verkeerds heeft gedaan met het verhogen van de rente en dat daarom in beroep wordt gegaan tegen de uitspraak.

Bron: ANP