Vaste opslag blijkt variabel
ABN AMRO heeft deze zomer de ‘vaste’ opslag van de Euribor-hypotheek verhoogd met maar liefst 100%. Klanten zijn hier zeer verbaasd over, vooral omdat ze in de veronderstelling zijn dat het hier om een vaste opslag ging. De bank vindt daarentegen dat ze in hun volle recht staan, omdat er in de algemene voorwaarden staat dat deze opslag gewijzigd mag worden.
Deze voorwaarde is echter erg beperkt. In een boekwerk van algemene voorwaarden staat een zinnetje waarin de bank de mogelijkheid beschrijft: “De bank behoudt zich het recht voor om de opslag te wijzigen”. Er wordt echter niet aangegeven wanneer dat kan gebeuren, met hoeveel de opslag gewijzigd mag worden en of hoe vaak dit mag gebeuren. Kortom, het kader van de voorwaarde ontbreekt volledig.Variabele rente
De rente van deze hypotheek is variabel. Dat betekent dat de klanten van de bank elke maand een andere rente kunnen verwachten. De basis voor deze rente is het Euribor tarief. Dit tarief is het basistarief waarvoor banken elkaar onderling geld lenen. Je zou het kunnen zien als de kostprijs van geld.
Dit tarief varieert elke dag. Klanten betalen daarom eigenlijk elke maand een ander bedrag voor hun hypotheekrente.Variabele opslag
Een ander deel van de hypotheekrente van deze hypotheek bestaat uit een opslag. Deze opslag berekent de bank voor de gemaakte kosten en natuurlijk om winst te maken. De klanten zijn dus in de veronderstelling dat het hier om een vaste opslag gaat.
De ABN AMRO heeft de opslag deze zomer dus met 100% verhoogd, van 1% naar 2%. Klanten zijn boos. Ze vinden dat de bank een vrijbrief heeft om te doen wat ze willen met deze opslag. Helemaal omdat het al de tweede keer in 3 jaar is dat de opslag wordt verhoogd.
De klanten begrijpen niet waarom zij moeten opdraaien voor de kosten die de bank moet maken. Volgens de ABN is het voor de bank duurder geworden om geld te lenen en de bank ziet zich daarom genoodzaakt de opslag te verhogen. Veel klanten vinden dit een risico van de bank en zien niet waarom zij daarvoor op moeten draaien.Juridische stappen
Veel klanten zijn zo boos dat ze juridische stappen overwegen. Ook dienen ze vaak klachten in bij de bank en vervolgens bij het Kifid (klachteninstituut financiële diensten). Daarnaast zijn er twee initiatieven voor collectieve processen tegen de ABN AMRO.
Stop de banken is een belangenvereniging van gedupeerden vóór gedupeerden. Deze vereniging is aan het onderhandelen met ABN en die onderhandelingen lopen niet echt soepel. De ABN houdt voet bij stuk en is overtuigd van het feit dat zij in hun recht staan. Stop de banken heeft een advocaat in de arm genomen en bekijkt een gang naar de rechter. U kunt zich aansluiten bij www.stopdebanken.nl.
Lucia Melcherts, de advocate uit het item, van TK advocaten wil ook een collectieve actie beginnen tegen ABN AMRO. Als u zich bij haar wilt aansluiten dan kan dat via deze link.