Verhoging hypotheekrente

Mensen met een Euribor-hypotheek bij de ABN AMRO werden deze zomer onaangenaam verrast. De bank splitst ze namelijk een verhoging van de hypotheekrente in de maag waar ze niet op hadden gerekend.

Heb je dit ook meegemaakt? Sluit je dan nu aan bij www.stopdebanken.nl of TK Advocaten.

Variabele rente

Mensen met een Euribor-hypotheek hebben een variabele rente. Deze rente bestaat uit twee onderdelen, het Euribor-tarief en een ‘vaste’ opslag. Het Euribor-tarief is het tarief waarvoor banken elkaar geld lenen. Dit is een basistarief en je zou het kunnen zien als de kostprijs van geld.

De bank verwerkt ook een opslag in de rente. Deze opslag gebruikt de bank om de gemaakte kosten te dekken en om winst te maken. Klanten denken dat deze opslag een vast tarief is, vooral omdat in veel offertes staat dat het om een vaste opslag gaat.

Veel mensen zijn dan ook boos nu blijkt dat de bank deze opslag met maar liefst 100% heeft verhoogd. Dit is niet de eerste keer. In 2009 werd de opslag namelijk ook al met 100% verhoogd.

Initiatieven

In het item komt Stop de Banken aan het woord. Dat is een belangenvereniging die collectief actie wil ondernemen tegen de bank. Ook advocate Lucia Melcherts wil juridische stappen ondernemen namens een groep gedupeerden.

Mensen met een Euribor hypotheek kunnen zich aansluiten bij deze initiatieven. Dat kan op Stop de banken (www.stopdebanken.nl) of via TK advocaten.

Forumreacties

3
  • Door Radar

Dat het niet goed gaat met de banken is bekend, maar dat dit betekent dat je hypotheekrente opeens verhoogd wordt, is voor veel klanten van de ABN AMRO een onaangename verrassing. Zo’n 6000 klanten met een Euribor-hypotheek kregen deze zomer zo’n verhoging in de maag gesplitst. Dat zij een hypotheek hadden met een variabele rente wisten ze, maar nu blijkt de vaste opslag ook variabel. Twee keer risico dus en dat is niet waar de klanten op gerekend hebben.

  • Door erik enschede

De curatoren van de DSB Bank hebben per begin 2011 de individueel contractueel afgesproken rentetarieven vervangen door tarieven gebaseerd op euribortarieven plus een bepaalde opslag. Ik ga daardoor fors meer betalen voor mijn lening, zelfs nu de euriborrente bijna 0% is. Welke DSB klanten (hypotheek of PL of doorlopend krediet) hebben dezelfde ervaring? Zijn er ook klanten die er juist op vooruit zijn gegaan?

  • Door sjohie

Misschien niet op gerekend, maar wel voor getekend? Maw, als dit in de algemene voorwaarden staat, waar men tijdens het afsluiten van alle recente hypotheken, als gelezen voor moet tekenen, lijkt het me volledig terecht van de ABN-Amro? Er staan 2 handtekeningen onder een hypotheek, en het is wel wat naïef om als klant alleen de lusten van de handtekening te willen genieten, en niet de lasten.