Rabobank voorziet forse stijging hypotheekrente

De hypotheekrente zal de komende jaren flink omhoog moeten, willen banken nog geld kunnen verdienen aan de financiering van onroerend goed.

Dit zegt Bert Bruggink, financieel en risicobestuurder van Rabobank, in een interview met Het Financieele Dagblad.

De Nederlandse hypotheekmarkt gaat volgens hem volledig op de schop. Vanwege hogere kapitaaleisen zullen banken hun balansen ontlasten door delen van hun hypotheekportefeuilles te verkopen aan institutionele beleggers.

Verhoging rentemarges

Als gevolg daarvan voorziet Bruggink een model naar Amerikaans voorbeeld waarbij de bank bij het verstrekken van nieuwe hypotheken alleen nog optreedt als tussenpersoon tussen de hypotheekgever en de geldschieter. 'Op dit moment zijn de rentemarges op bankproducten laag. In de VS liggen ze meer dan dubbel zo hoog. Dat is ook logisch want daar moet - naast de bank - ook de geldschieter er zijn boterham mee smeren.' Als de marges omhoog gaan, zal de hypotheekrente ook hoger worden, denkt Bruggink.

'Spaarrente zeker onder de 1 procent'

De bestuurder zei ook er zeker van te zijn dat de spaarrente onder de 1 procent uit zal komen. Of de spaarrente negatief wordt, weet hij niet. Volgens Bruggink leert de ervaring dat mensen een kleine negatieve spaarrente, zoals in bijvoorbeeld Zwitserland, nog aanvaarden.

Negatieve spaarrente

'Maar wat gebeurt er als de rente min 0,5 procent is? Is er een moment dat men zegt: ik stop het in een oude sok?. Ik weet het niet. Als dat gebeurt - er wordt dan dus geld onttrokken aan de economie -, dan kom je in een scenario waar je niet aan wilt denken. Maar gelukkig is het nog niet zover, we zijn nog lang geen Zwitserland. We hebben nog een groei van rond de 1 procent. Misschien kan de minister van Financiën dan ook iets veranderen aan het fiscaal belasten van spaargeld.'

'Ik maak me zorgen'

Bruggink is ook kritisch op de maatregel van de Europese Centrale Bank (ECB), om voor honderden miljarden aan staatsobligaties op te kopen. 'Ik weet zeker dat deze hele operatie niets gaat opleveren. Anders gezegd: ik maak me grote zorgen', zei hij. Bruggink noemt de stap 'dramatisch' en zegt zich nog steeds af te vragen wat de centrale bank hiermee wil bereiken.

Bron: ANP MediaWatch / Het Financieele Dagblad