Rentemiddeling

In december 2015 kondigde ABN AMRO in Radar aan rentemiddeling te gaan aanbieden. Vijf maanden later kunnen ABN-klanten nog altijd niet profiteren van de lage hypotheekrente.

ABN AMRO kondigde een half jaar geleden in Radar aan dat de bank rentemiddeling zou gaan aanbieden, als het middel om klanten te kunnen laten profiteren van de lage hypotheekrente. Een half jaar later is dit nog altijd niet het geval. Bovendien roepen de opslagen die banken hanteren bij rentemiddeling vraagtekens op.

Veel mensen zien rentemiddeling als de uitgelezen manier om de kosten van hun hypotheekuitgaven omlaag te brengen. In dat licht bezien is het opmerkelijk dat er nog maar weinig banken zijn die deze vorm van besparing aanbieden. Maar, dat gaat veranderen. ING en SNS doen het al een tijdje en Rabobank gaat vanaf 1 juli overstag. De grote vraag is echter; is rentemiddeling wel zo voordelig?

Maandlast omlaag maar toch duurder uit

Thomas de Leeuw, financieel tussenpersoon van Ikbenfrits.nl, is sceptisch over rentemiddeling. ‘Het lijkt op de korte termijn heel voordelig, want je maandlast gaat direct omlaag. Maar op de lange termijn pakt het vaak minder gunstig uit. Dat komt door trucjes die banken verwerken om de rente hoger te maken dan je in eerste instantie zou denken.’

Dat beaamt ook tussenpersoon Harrie-Jan van Nunen, van De Financiële Makelaar. ‘Rentemiddeling bestaat niet. Het is eerder een tussentijdse renteaanpassing, en dan ook nog eens een waar banken geld aan verdienen.’ Zo werken banken met risico-opslagen en uitgesmeerde boetes. Ook worden volgens Van Nunen de hypotheekvoorwaarden vaak gewijzigd na rentemiddeling, wat ongunstig kan uitpakken voor de klant.

Opslagen en verhuisboetes

Radar onderzocht hoe de vier grote banken, ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS, rentemiddeling berekenen. Met dezelfde rekensom gaven zij allemaal een andere uitkomst. Hoe komt dit?

Het blijkt dat ABN AMRO, ING en SNS een boete berekenen, vergelijkbaar met de boete die je moet betalen bij een oversluiting van de hypotheek. Die boete wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode, waardoor je nieuwe rente hoger wordt.

Rabobank werkt niet met een boete maar rekent een opslag van 0,2% die bovenop de gemiddelde rente komt. En, als je binnen de nieuwe rentevaste periode verhuist loop je bij Rabobank het risico dat je een boete van maximaal 3% moet betalen. Op een hypotheek van 200.000 euro heb je het dan toch over 6.000 euro, die je in één keer moet betalen.

Laat je goed adviseren

Vaak zijn er andere opties die voordeliger zijn dan rentemiddeling. Wil je bijvoorbeeld direct van de lage hypotheekrente profiteren, dan kan je nog altijd het best oversluiten. Wel moet je dan een oversluitboete betalen, maar die kan soms ook meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek.

Als dit niet mogelijk is dan is het zinvol om rentemiddeling verder te onderzoeken. Het is moeilijk om te stellen wanneer dit wel of niet gunstig voor je is. Laat je daarom goed adviseren door een tussenpersoon die alle opties voor je op een rijtje zet.

Andere banken bieden het wel aan, maar hanteren dan weer opslagen en boetes waardoor de rentemiddeling vaak duur betaald wordt. Is het nou wel of niet gunstig om je hypotheek op deze manier aan te passen?

Na de uitzending is er een livestream op Facebook met financieel adviseur Thomas de Leeuw. Je kunt hem dan live vragen stellen over rentemiddeling.

Forumreacties

90
  • Door Radar

In december 2015 kondigde ABN Amro in Radar aan rentemiddeling te gaan aanbieden. Vijf maanden later kunnen ABN-klanten nog altijd niet profiteren van de lage hypotheekrente. Andere banken bieden het wel aan, maar hanteren dan weer opslagen en boetes waardoor waardoor de rentemiddeling vaak duur betaald wordt. Is het nou wel of niet gunstig om je hypotheek op deze manier aan te passen? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/25-04-2016/rentemiddeling/ Maandag 25 april 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door Bongo01

Ik heb een compacthypotheek bij Obvion en wanneer ik wil middelen is dit niet mogelijk. Kan hem wel oversluiten maar dan krijg ik een boete van 45000 Euro en dat op een hypotheek van 168000 Euro is naturrlijk belachelijk veel. Obvion middelt wel op andere hypotheekvormen.

  • Door Famdolfin

Onlangs laten uitrekenen wat de boeterente zou zijn voor tussentijds omsluiten van hypotheek bij ABN AMRO. Op een hypotheek van 250.000 euro, was dit maar liefst 34.000 euro! Gevraagd om rentemiddeling. Werd aangegeven dat dit pas per de zomer waarschijnlijk zou kunnen. Voor ons zou dat niet zinvol zijn omdat onze hypotheek nog voor meer dan 10 jaar vast staat??? Hoe zit dat? Mogen ze ook wel zulke hoge boeterentes rekenen? Ook onduidelijk hoe dit bedrag tot stand komt, maar lijkt gewoon het verschil wat ze dan niet aan rente zullen ontvangen, dus uiteindelijk schiet je daar niets mee op.