Consumentenbond: Nauwelijks voordelen met rentemiddeling

grafieken_staafdiagram_rentemiddeling_123rf_780.jpg

ABN Amro en Rabobank lanceren rond 1 juli rentemiddeling voor bestaande hypotheken, maar de Consumentenbond adviseert: niet doen.

Volgens de bond is rentemiddeling te duur en is er op de korte termijn geen sterke rentestijging te verwachten. Bovendien zadelen huizenbezitters zich voor langere tijd op met hogere lasten om slechts een klein rentevoordeel te halen.

Vrijwel overal te duur

Diverse banken boden de mogelijkheid van rentemiddeling al, maar behalve bij Obvion is die overal te duur, schreef de Consumentenbond in de Geldgids van september 2015.

ABN Amro en de Rabobank komen nu ook met rentemiddeling en zijn nóg duurder dan bijvoorbeeld ING.

Het grote nadeel van Rabo-rentemiddeling: boetevrij aflossen bij verhuizen vervalt na rentemiddeling. Daarmee is er het risico dat er een flinke boeterente volgt bij verhuizing. De andere banken kennen deze voorwaarde niet.

Rabobank doet bovenop het nieuwe rentepercentage bovendien een opslag van 0,2%, onder meer als ‘vergoeding voor de kosten die wij maken omdat wij tussentijds onze renteverplichtingen op de kapitaalmarkt moeten herzien’. Banken moeten hun renteverplichtingen echter voortdurend herzien, aldus de bond. Bovendien profiteren zij van de ingreep als de rente de komende jaren laag blijft.

ABN Amro en Florius rekenen zelfs én een boete-opslag én een vaste ‘rentebemiddelingsopslag’ van 0,2%.

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling wordt aan de hand van iemands huidige, relatief hoge rente en de lage rente zoals die nu in de markt geldt, een nieuw rentepercentage berekend, dat ergens ertussenin uitkomt.

Daarvoor bestaan twee methodes. De eerste is de zuivere rentemiddeling, waarbij een gewogen gemiddelde wordt genomen van de rente die de klant nu betaalt en de actuele marktrente. Obvion en de Rabobank doen het op deze manier.

De tweede methode is het berekenen van een boeterente (de rente die de bank misloopt doordat de klant minder gaat betalen). Die smeert de bank uit over de nieuw gekozen looptijd, wat voor consumenten ongunstiger uitpakt. Deze methode hanteren alle overige banken, waaronder ING en ABN Amro.

Bron: Consumentenbond