background branding

'Huizenkopers zien risico's over het hoofd'

hypotheek306_780.jpg

Huizenkopers zien in hun enthousiasme vaak de risico's over het hoofd die kleven aan een langlopende hypotheek.

Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van onderzoek onder ruim vijfhonderd mensen die pas een woning hebben gekocht, of daar nog mee bezig zijn.

'Overhaaste beslissingen'

Volgens VEH neemt voor veel mensen het gevoel van financieel risico af nu het economisch beter lijkt te gaan en de rente historisch laag is. Bovendien komt op de sterk aantrekkende woningmarkt de druk steeds meer op de schouders van kopers te liggen. Daardoor worden soms 'overhaaste beslissingen' genomen, waarschuwt de belangenorganisatie van woningbezitters.

Risico's

De vereniging roept hypotheekadviseurs op om hun klanten te wijzen op risico's van bijvoorbeeld werkloosheid. Van de door onderzoeksbureau Marlyse Research ondervraagde huizenkopers gaf ruim een kwart aan bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening te hebben gehouden met de mogelijkheid van baanverlies.

Ook de aflossingsverplichtingen op studieschulden worden volgens de onderzoekers vaak overschat. De helft gaf aan daar geen rekening mee te houden bij de berekening van de maandelijkse lasten. 'Het verzwijgen van een studieschuld kan later tot betalingsproblemen leiden', waarschuwt directeur Rob Mulder van VEH.

Bron: ANP