Hoe kun je profiteren van de lage hypotheekrente? In gesprek met financieel expert Thomas de Leeuw

livestream-vragen-780.jpg

Radar sprak na de uitzending van 25 april 2016 over rentemiddeling met hypotheekexpert Thomas de Leeuw. Kun je met rentemiddeling profiteren van de lage rente? En welke andere opties heb je? Radar zet 4 belangrijke vragen (en antwoorden) voor je op een rij.

Als je je hypotheekrente hebt vastgezet, en wil profiteren van de lage rente dan kun je voor rentemiddeling kiezen. Je huidige rente wordt dan gemiddeld met de actuele rente. Steeds meer banken bieden deze mogelijkheid, maar ben je op de langere termijn ook goedkoper uit? Radar praat daarover met hypotheekexpert Thomas de Leeuw.Kijk Radar (25-04-2016) over rentemiddeling terug.1. Is rentemiddeling iets positiefs?

De Leeuw: 'In de basis is rentemiddeling een mooi idee. Je kunt zo toch profiteren van een lage rente. Maar je ziet nu dat banken veel trucjes hebben bedacht om die middelrente omhoog te krijgen. Op de korte termijn lijkt het dus gunstig om voor rentemiddeling te kiezen. Je maandlasten gaan namelijk omlaag. Kijk je naar de lange termijn, dan blijkt dat je vaak eigenlijk duurder uit bent.'2. Zijn er andere opties om te profiteren van de lage rente?

'Het voordeel van rentemiddeling is dat je vooraf geen boete hoeft te betalen. Als je overstapt naar een andere bank is dat vaak wel het geval', aldus De Leeuw. Je maandlasten worden echter wel snel veel lager als je voor een overstap kiest, legt hij uit. Je verdient zo de boete ook vaak snel terug. Je kunt er ook voor kiezen de boete mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Je betaalt dan iets meer rente, maar vaak ben je alsnog goedkoper uit dan met rentemiddelen.

Een extra lening afsluiten om de boete te kunnen betalen noemt De Leeuw 'lastig'. De hypotheekrente is vaak lager dan de rente van een externe lening. De Leeuw: 'Dus je hypotheek verhogen is voordeliger dan ergens anders nog een lening afsluiten. Daarnaast: als je overstapt naar een andere bank wordt altijd gekeken hoeveel je nog mag lenen. In die berekening wordt ook gekeken of je nog externe leningen hebt.'3. Als je de rente middelt en je wil je huis te verkopen binnen 1,5 jaar, heb je dan van het korte voordeel gebruik kunnen maken zonder last te hebben op de lange termijn?

De Leeuw: 'In sommige gevallen kun je met rentemiddeling inderdaad voordeliger uit zijn als je gaat verhuizen. Let er wel goed op of de bank geen verhuisboete rekent. Bij veel banken is dat namelijk het geval.'4. Waarom is rentemiddeling niet interessant bij een spaarhypotheek?

'Bij spaarhypotheken en bankspaarhypotheken is de rente die je betaalt gekoppeld aan de rente die je ontvangt op je spaarrekening. Als je 6 procent hebt afgesloten en je gaat naar 2 procent, dan moet je elke maand meer geld inleggen op die spaarrekening om zo toch hetzelfde bedrag te sparen en te kunnen aflossen', legt De Leeuw uit. Kortom: lage rente is bij spaarbanken juist negatief voor de maandlasten.

Terugkijken: In gesprek met hypotheekexpert Thomas de Leeuw

Bekijk op youtube.com