Hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is historisch laag. Als je nu een huis koopt en een nieuwe hypotheek afsluit, is dat een welkome meevaller. Maar voor veel mensen die nog vastzitten aan een hoge rente blijkt het een doorn in het oog.

Niet iedereen kan namelijk van de lage rente profiteren. Als je rentevaste periode nog meer dan vijf jaar doorloopt, loont het meestal niet om je hypotheek aan te passen. Maar ben je binnen afzienbare tijd toe aan een nieuwe rente? Dan zijn er verschillende opties. Radar bespreekt deze opties, en de niet-flexibele houding van de banken.

Rentemiddeling vaak niet ideaal

In december 2015 besteedde Radar al aandacht aan het fenomeen rentemiddeling. Daarbij wordt je nieuwe rentetarief een gemiddelde van de nog lopende, hoge rente en de nieuwe, lage rente. Je maandlast gaat hierbij vaak direct omlaag. Nadat Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in december bij hypotheekverstrekkers aanstuurde op het aanbieden van rentemiddeling, is het bij steeds meer banken mogelijk om hiervan gebruik te maken.

Deze methode blijkt echter niet altijd voordelig. Radar merkt dat veel banken opslagen berekenen, of tot een onduidelijk, hoog rentepercentage komen. Deze opslagen zouden in rekening worden gebracht om de gemaakte kosten te vergoeden, maar volgens Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl zijn dit simpelweg extra rente-inkomsten voor de bank.

Gedragscode wordt niet toegepast

Er is een manier waarop je als woningbezitter in veel gevallen nog meer kan besparen: door je hypotheek over te sluiten. Als je dat doet, ga je direct gebruikmaken van de lage rente en betaal je vaak honderden euro's per maand minder dan je nu doet. Je moet dan wel een boete betalen voor het afkopen van de nog lopende rente, maar deze kan meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek. Dat zegt tenminste de gedragscode van banken en verzekeraars.

In de praktijk staan hypotheekverstrekkers dit echter niet toe. Mensen met een te laag inkomen of een huis dat onder water staat, komen daardoor niet in aanmerking voor een hypotheekoversluiting. Radar deed navraag bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten), die bevestigde dat banken voor deze klanten een uitzondering mogen maken, en dat de kosten voor de oversluiting meegefinancierd mogen worden. Waarom gebeurt dit dan niet? Banken slaan hiermee de gedragscode in de wind.

Banken wijzen op de risico's en zeggen dat ze hun klanten willen beschermen tegen overkreditering. Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) wijst dit van de hand: 'Een bank verkleint juist het betaalrisico door een klant gebruik te laten maken van de lage hypotheekrente.'

Is oversluiten iets voor jou?

Wil jij weten of je zelf geld kan besparen door je hypotheek over te sluiten? Ikbenfrits.nl heeft een tool online staan die dit voor je berekent.

Reacties van banken en financiële instellingen

Forumreacties

40
  • Door Radar

De hypotheekrente is historisch laag. Woningbezitters die vastzitten aan een hoge rente kunnen daar vaak niet van profiteren. Banken bieden wel rentemiddeling aan, maar door hoge opslagen ben je niet altijd beter af. Het oversluiten van de hypotheek is voor veel mensen een stuk voordeliger, maar ook daarvoor gelden allerlei regels. Banken stellen zich niet flexibel op en slaan daarmee de gedragscode in de wind. Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/21-03-2016/hypotheek-oversluiten/ Maandag 21 maart in Radar, 20:30 uur op AVROTROS, NPO 1

  • Door Egon74

beste Radar, morgen (21 maart) wordt er in de uitzending aandacht besteed aan de tegenwerking door banken in geval van oversluitwensen. Graag benoem ik mijn frustraties ten aanzien van dit onderwerp. ik ben al maanden geleden aan het rekenen gegaan of het zinvol is mijn hypotheekrente voortijdig te wijzigen. Na veel rekenen blijkt het voor mij inderdaad ondanks de resterende looptijd (nog 20 maanden) van de hypotheek zeer zinvol te zijn. Ik heb contact opgenomen met de ABN-AMRO. Er kon op redelijke termijn een gesprek plaats vinden. Tijdens het gesprek dat inmiddels 2 weken geleden is geweest werd ik gewezen op een kennistoets die ik moest maken als ik gebruik wilde maken van het oversluiten van mijn hypotheek zonder advies. (Ik weet er vrij veel van en ik wil graag de kosten uitsparen voor het advies). De toets heb ik thuis met 100% score afgerond. Alleen het versturen om een zogenaamde code opgestuurd te krijgen wilde niet lukken. Ik heb contact opgenomen met de hypotheekafdeling van de bank. De dame die ik aan de telefoon kreeg benoemde dat ik een andere browser moest gebruiken. Tevens vertelde deze mevrouw dat als ik een afspraak wil dit meer dan een maand duurt als ik gebruik wil maken van de dienst ZONDER advies. Mét advies zou ik wél eerder een afspraak kunnen maken. erg vreemde gang van zaken aangezien ze minder tijd kwijt zijn aan mensen die geen advies nodig hebben. Ik vind dat dit wat weg heeft van chantage. Wil ik een lagere hypotheek, dan moet ik betalen... De bank loopt geld mis omdat mensen verder kijken dan hun neus lang is en willen op deze manier nog ruim 300 euro extra geld binnen halen. Ronduit een belachelijke gang van zaken. overigens heb ik met een andere browser de toets opnieuw gemaakt, maar wederom is het verzenden niet gelukt. Ik heb middels een nieuw telefoongesprek de bank hierover geïnformeerd. ze zouden me terug bellen, en als ik niet bereikbaar zou zijn een berichtje achter laten in mijn bankmail. dit alles is NIET gebeurd. Is de bank er op uit om te zorgen dat ik op deze manier afhaak??? Ik zet door aangezien het 360 euro per maand op mijn lasten scheelt. voor mij een enorme bak met geld dat ik beter kan besteden aan andere zaken die zinvoller zijn dan rente... nu maar hopen dat er op een gegeven moment wél resultaat komt voor óf de rente weer gestegen is óf voor mijn looptijd voorbij is... gebruiken banken alleen deze techniek of zijn er nog andere manieren waarop ze klanten beduvelen? in contact met de bank loop ik verder vast. ik probeer netjes te overleggen. als ik het op de spits zou drijven levert me het sowieso niets op en vindt zo'n bank vast wel iets om me verder te dwarsbomen. HELP ME!

  • Door Cevaa00

Als de bank niet mee wil werken bij oversluiten, enzovoort, kan het dan handig zijn je huis te verkopen aan bijvoorbeeld een vriend, op diezelfde dag het huis weer te kopen? Dan kun je boetevrij aflossen, en een nieuwe hypotheek afsluiten. Bij een nog langlopende lening kan dat wel eens verrassend goedkoop zijn die weg te nemen. Natuurlijk zijn er kosten.... maar die wegen misschien wel heel erg op tegen de winst die je kan boeken.