'Shoppen bij aanschaf hypotheek loont'

lening123_780.jpg

Goed 'shoppen' bij het aanschaffen van financiële producten loont en scheelt al gauw honderden euro's.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft uitgerekend dat een jong gezin tussen de 900 en 2100 euro per jaar goedkoper uit kan zijn voor hypotheken, verzekeringen en leningen. Voor een ouder echtpaar ligt de mogelijke besparing zelfs tussen de 1000 en 2400 euro per jaar.

Vergelijking

De toezichthouder heeft een vergelijking laten maken van het goedkoopste, het gemiddelde en het duurste aanbod van verschillende producten. Het blijkt dat het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste hypotheek kan oplopen tot meer dan 550 euro per jaar. Bij autoverzekeringen gaat het om een kloof van bijna 500 euro.

Concurrentie

ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn wijst er ook op dat prijsbewuste consumenten die vergelijken voor ze iets kopen de concurrentie tussen aanbieders stimuleren. Ook daar heeft de consument uiteindelijk voordeel van. 'Bedrijven gaan dan meer keuzes bieden of een aantrekkelijker aanbod doen', aldus Fonteijn.

In 2012 hield de concurrentiewaakhond al een soortgelijk onderzoek. Bij autoverzekeringen is er in vergelijking met destijds nu nog meer voordeel te behalen. Voor financiële producten waar rentes worden berekend, zoals leningen, hypotheken en spaarrekeningen, zijn de prijsverschillen de laatste jaren kleiner geworden.

Bron: ANP