background branding

Aantal tekenbeten blijft toenemen

teek_2706_780.jpg

In mei en juni is het aantal tekenbeten dat werd gemeld, met 13 procent toegenomen ten opzichte van het gemiddeld aantal van de afgelopen drie jaar.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut verwacht in juli, de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen.

De ziekte van Lyme

Gemeten over de eerste helft van dit jaar zijn er tot nu toe, in vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, 8 procent meer tekenbeten geregistreerd. Mensen die gebeten zijn, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ze kunnen daar, ook na behandeling, langdurig klachten aan overhouden als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

De helft van alle gemelde tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin. In Gelderland worden de meeste mensen door teken gebeten. 22 procent van de meldingen tussen 2012 en 2016 kwam uit die provincie. Noord-Brabant staat met 12 procent op de tweede plaats, gevolgd door Noord-Holland (11 procent).

Goed controleren

Het RIVM raadt mensen aan zichzelf goed te controleren na een bezoek aan een groene omgeving en, als ze gebeten zijn, teken direct te verwijderen. Ze moeten naar hun huisarts gaan als ze tot drie maanden na de beet klachten als koorts, huiduitslag of gewrichtspijn krijgen.

Bron: ANP