background branding

Eerste patiënt ziek door nieuw tekenvirus

tekenbeet_2107_780.jpg

Voor het eerst in Nederland is iemand ziek geworden na een beet van een teek die het zogeheten encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekend.

'De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt herstellende', aldus het instituut. Drie weken geleden dook dit virus voor het eerst op in ons land. Het virus komt voor in verschillende landen in Noord, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk.

Risico TBE-virus kleiner

Het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet is volgens het RIVM veel kleiner dan op de ziekte van Lyme. Een besmetting met TBE verloopt meestal zonder klachten. Wie wel ziek wordt, krijgt na zeven tot veertien dagen koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Bij een klein deel van mensen die ziek worden, ontwikkelt zich mogelijk hersen(vlies)ontsteking. Ongeveer 1 procent van de mensen die ernstige klachten krijgen, houdt daarvan neurologische restverschijnselen, zoals geheugenverlies, of overlijdt.

Onderzoek naar verspreiding TBE-virus

Hoe het nieuwe tekenvirus hierheen heeft kunnen komen is nog onbekend. Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het TBE-virus werd gevonden. Het instituut doet nu onderzoek naar een mogelijke verdere verspreiding van het TBE-virus in Nederland.

Bron: ANP