Aanvraag Tijdelijk Noodfonds Energie te ingewikkeld? Deze initiatieven helpen je op weg

aanvraagnoodfonds.jpg

Huishoudens met een laag inkomen kunnen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie terecht om compensatie aan te vragen voor de hoge energiekosten. Maar voor een deel blijkt de aanvraagprocedure te ingewikkeld. Zonde: er blijft nu geld liggen dat veel huishoudens goed kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven die je op weg kunnen helpen.

Allereerst: na klachten is het aanvragen van de gedeeltelijke compensatie wat toegankelijker geworden. Zo is het niet meer nodig om een smartphone-app te downloaden. De aanvraag is nu namelijk ook op de computer te doen via de website van het noodfonds.

Maar daar zijn niet alle obstakels mee weggenomen. Het is namelijk alleen mogelijk om de aanvraag digitaal in te dienen, terwijl lang niet iedereen in ons land digitaal-vaardig is. Ook vinden mensen het lastig de benodigde gegevens te vinden, bijvoorbeeld van het UWV of de Belastingdienst. 

Bel het noodfonds

Wie vastloopt tijdens de aanvraag, kan natuurlijk eerst aankloppen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie zelf. Dat kan via het telefoonnummer 085-0881111 of mailadres [email protected]. “We begrijpen dat niet iedereen digitaal vaardig is en daarom doen we ons best om ondersteuning te bieden waar nodig”, zegt een woordvoerder van het fonds tegen Radar. 

Laat een vrijwilliger langskomen

Ook is het mogelijk om iemand bij je langs te laten komen. Zo laat ouderenbond ANBO weten dat leden vanaf 22 maart hulp kunnen krijgen van een vrijwilliger die thuis langskomt. Deze vrijwilliger kan indien nodig ook een laptop meenemen. Meer informatie vind je op de website van de bond

Kan het niet simpeler?

Het is fijn dat er verschillende initiatieven zijn om mensen op weg te helpen, maar waarom is er niet voor een simpelere aanmeldprocedure gekozen? "We horen van veel mensen dat de drempel te hoog is om je aan te melden. Daardoor valt een groep met een klein inkomen of pensioen buiten de boot, terwijl het fonds echt een uitkomst zou zijn", zegt een woordvoerder van de ANBO.

 "We hebben vanaf het begin gekeken naar verschillende mogelijkheden. We zagen er twee: namelijk een aanvraag via een app en via de computer", reageert de woordvoerder van het Tijdelijk Noodfonds Energie. 

Volgens het fonds zijn dat de veiligste opties. Dat is aanmelden via de post bijvoorbeeld een stuk minder.

"We hebben ervoor gekozen om eerst met de app te lanceren om het Noodfonds zo snel mogelijk beschikbaar te maken. Later hebben we een desktopversie gelanceerd en hierin hebben we feedback meegenomen van organisaties zoals de ouderenbond ANBO. We merken dat voor mensen die digitaal minder vaardig zijn, de computerversie een fijne uitkomst is. Maar we blijven werken aan verbeteringen."


Klop aan bij je gemeente

Verschillende gemeenten hebben loketten die kunnen helpen bij het aanvragen van het noodfonds. Ook worden er inloopuren georganiseerd, bijvoorbeeld in buurthuizen en bibliotheken. Enkele gemeenten die hulp bieden, zijn Emmen, Leiden, Maastricht, Utrecht en Wijchen

Wil je weten wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd? Overheidsinitiatief Geldfit kan je op weg helpen en is bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800-8115.

Vraag hulp van een bekende

Het is natuurlijk ook mogelijk hulp te vragen aan iemand uit je omgeving. Maar let op: diegene mag nooit jouw DigiD-gegevens krijgen.

Je kan wel iemand machtigen. Dan kan degene die je helpt de aanvraag voor jou doen, ook op afstand of als je geen DigiD-hebt. Meer informatie over machtigen vind je hier

Inmiddels hebben meer dan 53.000 huishoudens een aanvraag ingediend, laat het noodfonds weten. Een ‘groot gedeelte’ van de aanvragen zou zijn goedgekeurd. De Noodfonds-check, die nodig is om te zien of je in aanmerking komt voor steun, is 150.000 keer gedaan.