background branding

Problemen met het Noodfonds Energie: dit is waarom het aanvragen zoveel mensen niet lukt

verwarming_01.jpg

Juist de mensen die al in de schulden zitten, hebben moeite om goed bij het onlangs opgerichte Tijdelijk Noodfonds Energie terecht te komen, zo meldt het AD. Voor veel mensen blijkt de aanvraag namelijk te complex.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opgericht voor mensen die de energierekening nog maar moeilijk kunnen betalen. Zij kunnen via het fonds steun krijgen, zodat ze niet verdrinken in de schulden. Volgens het AD komen mensen die schulden hebben niet goed terecht. De krant schrijft dat bewindvoerders merken dat het hun cliënten lang niet altijd lukt zelf een beroep te doen op het noodfonds, omdat de aanvraagprocedure voor hen te moeilijk is.

Bewindvoerders mogen aanvraag niet overnemen

De procedure verloopt via een app en via DigiD. Bewindvoerders mogen de aanvraag niet overnemen van hun cliënten, omdat het verboden is om toegang te krijgen tot de DigiD van cliënten. 

Woordvoerder NVVK: ‘Dit kon je van tevoren inschatten’

Een woordvoerder van de NVVK, branchevereniging van schuldhulpverleners, vertelt aan de krant dat men dit had moeten zien aankomen. ‘Dat mensen vastlopen als de enige optie ‘aanvragen via een app’ is, kun je van tevoren inschatten. Van mensen met een licht verstandelijke beperking of ouderen is dit bekend.’

Noodfonds blijft maand langer open

Eerder schreef Radar dat het Tijdelijk Noodfonds Energie open blijft tot eind maart, maar dat is door deze perikelen verlengd tot eind april. Bij oprichting vermoedde het fonds dat honderdduizenden huishoudens aanvraag zouden doen, intussen zijn er volgens het AD 27000 aanvragen gedaan.

Bron: AD