background branding

ABN AMRO blijft kosten rekenen voor opnemen contant geld, maar verhoogt limiet

abnamro-limiet-12042022.jpg

Klanten van ABN AMRO gaan betalen als ze in een jaar meer dan 17.500 euro contant geld opnemen. Hiermee heeft de bank de limiet verhoogd van 12.000 euro. Dit werd al een keer eerder verhoogd van 10.000 euro, nadat er veel kritiek kwam op het aangekondigde beleid.

Als klanten binnen een jaar boven de vastgestelde limiet opnemen, betalen ze vervolgens vijf euro per opnamen plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag. De bank kondigde dit beleid vorig jaar aan, waar toen nog de limiet gold van 10.000 euro per jaar. Hier kwam een hoop kritiek op, onder andere van de Consumentenbond, het Nibud en Wopke Hoekstra (destijds Minister van Financiën). 

Sindsdien is de limiet dus aanzienlijk verhoogd. 'Hiermee zal in de praktijk vrijwel iedere consument zijn normale uitgaven met cash kunnen blijven betalen, zonder boetes', stelt de Consumentenbond.

Afspraken gemaakt in convenant

De aangepaste tarieven zijn een onderdeel van het Convenant Contant Geld, een overeenkomst tussen banken, consumentenorganisaties en brancheorganisaties voor winkeliers, horeca en tankstationhouders. Hierin is afgesproken dat de tarieven voor contant geld tot midden 2023 niet zullen stijgen.